Trend

Melegburkolatok

A falhoz hasonlóan a padló a lakás viszonylag nagy, összefüggõ felülete, ezért burkolatának színe és mintázata nagymértékben befolyásolja az összhatást. Míg a fal a háttere, addig a padló az alapja a berendezési tárgyaknak.




Az átalakítás során célszerű, ha legelőször ennek az anyagát döntjük el. A lakás különböző helyiségeibe más-más típusú padlóburkolat való, a választásnál ügyeljünk a praktikussági, esztétikai és biztonsági szempontokra.





A melegburkolatok közé soroljuk a fa, műanyag és textil alapanyagú burkolatokat. A fából készült burkolatok között a legnépszerűbb a hagyományos parketta. Viszonylag semleges felületet ad, keményfából készül, igen tartós, ha a felülete megkopik, csiszolással és lakkozással felújítható. Hátránya, hogy szakember kell a lefektetéséhez, és a mai száraz levegőjű, távfűtéses lakásokban hamar szétszárad, csakúgy, mint a hajópadlónál, az illesztéseknél rések keletkezhetnek.

Ilyen gond nincs az újabban elterjedt parkettpanelek esetében, hiszen ezek már nem tömör fából készülnek. Előnyük, hogy házilag is lefektethetőek, műgyanta felületüknek köszönhetően kopásállóak. Árban és minőségben sokféle kapható. Puha és meleg járófelületet ad az egyre divatosabbá váló parafa. Speciális ragasztóval ragasztható, felületkezelése miatt víztaszító, ezért vizes helyiségekben is használható. Rendkívül tartós és esztétikus megoldás.





A PVC padló viszonylag kedvező ára miatt nagyon elterjedt Magyarországon. Puha, rugalmas, vízálló, könnyen tisztán tartható, egyszerűen szabható, ragasztható. Sokféle mintázatú kapható, sajnos a fa- és kőutánzatok nem helyettesíthetik az eredetit, ezért javasolható a semlegesebb motívumok választása. Csakúgy, mint a tapéták esetében nem szerencsés a tarka, nagy mintás burkolat, mert elnyomja a rajta lévő bútorokat, hatásuk zavaró.





A szőnyegpadló is közkedvelt, különféle anyagból készülhet, a műszáltól kezdve, a gyapjún át, egészen a természetes növényi szálakig. Áruk természetesen a minőségtől függ, van vékony, vastag, habalátétes, hurkolt, vágott, stb. Egyszerűen lefektethető, egységes, homogén felületet ad. Többségük könnyen tisztítható, a különlegesebb fajtákat folttaszító bevonattal látják el. Színe és mintája befolyásolja a lakás alaphangulatát, jó, ha összehangoljuk a falak, bútorhuzatok és egyéb textíliák színével.


Mire ügyeljünk?






• Kicsi helyiségbe ne tegyünk nagy mintás burkolatot!

• Az összenyíló, egy időben látható helységekbe ne tegyünk különböző színű és mintájú burkolatot, mert a látvány zavaró. A hasonló burkolat növeli teret.

• Különböző burkolatok csatlakozásánál használjunk fedőlécet, a falaknál pedig azonos anyagú lábazatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top