Trend

Térszervezés

Ha úgy érezzük, hogy lakásunk nem funkcionál jól, nem nyújtja azt a kényelmet, amire szükségünk lenne, próbáljuk felmérni, hogy mi az, amivel a helyzeten javíthatnánk.




Lehetséges, hogy a rendelkezésünkre álló teret ésszerűbben is ki lehetne használni a bútorok átcsoportosításával, kicserélésével. Van, amikor azonban csak a radikálisabb megoldás visz közelebb a célhoz. A lakást határoló falakon belül újra fel kell osztani a teret, úgy hogy ésszerűbb, praktikusaabb, jobban használható otthont kapjunk.





Természetesen nem eshetünk neki meggondolatlanul a falaknak, hiszen szigorú szabályok kötik, hogy a lakáson belül mi változtatható, és mi nem. Jó, erről szakember véleményét kérni, a szakszerűtlen átalakítások komoly problémákat okozhatnak a későbbiekben. Elsődleges szabály, hogy a lakást határoló főfalakon nem lehet engedélyeztetés nélkül változtatásokat végrehajtani.
Nem vághatunk rajta új ajtót és ablakot, bármilyen külső átalakítást meg kell terveztetni és a hatóságokkal jóváhagyatni.

A belső térben statikus által meg kell vizsgáltatnunk, hogy hol vannak tartófalak, pillérek, gerendák, oszlopok és kémények, mert természetesen ezekhez sem szabad hozzányúlni. A vékony válaszfalak általában mozgathatók. Előfordulhat, hogy egy szűk, zegzugos, folyosók és közlekedők által felszabdalt lakás a fölösleges válaszfalak megszüntetésével szellőssé, világossá, és tágasabbá varázsolható, de az is lehet, hogy éppen több helyiségre lenne szükségünk, így egy nagy szobából leválasztással két kisebbet csinálhatunk.





Válaszfalban lévő ajtónyílást áthelyezhetünk máshová, ha a jobb közlekedés, vagy praktikusabb berendezés úgy kívánja, minden falmozgatásnál figyelnünk kell azoban a falban rejlő villany-, és vízvezetékekre. Ha ezeket is módosítanunk kell, feltétlenül mesterembereket kell hívnunk. Lakásunk konfortfokozatát a benne működő gépészet minősége határozza meg. Ma már nem képzelhető el lakás víz, villany és fűtés nélkül. Látható, vagy rejtett rendszerek biztosítják a fényt, a meleget, vízvezeték és csatornahálózat biztosítja kényelmünket.





A jól működő háztartásban kiemelkedően fontosak a kiszolgálóhelyiségek, ebből következően ezek átalakítása a legköltségesebb is. A fürdőszoba és a konyha megtervezésére korábban nem fektettek kellő hangsúlyt, többnyire kicsi alapterületen ésszerűtlenül alakították ki. E „vizes” a helyiségeknek a lakáson belüli helye adott, többnyire nem változtatható, hiszen alkalmazkodni kell a vízvezetékhez, a szennyvízelvezető hálózathoz, esetleg a szellőzőrendszerhez is, de bizonyos határokon belül módosíthatók, bővíthetők. Ha van rá mód, érdemes áldozni arra, hogy tágasabbá és praktikusabbá tegyük őket Értelemszerűen, a gépészet átalakításához ne fogjunk hozzá magunk, hívjunk mestert, aki garanciát vállal munkájáért, hiszen a rosszul végzett munka súlyos következményekkel járhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top