nlc.hu
Trend
Sólyom szárnyán

Sólyom szárnyán

A vadászat e formájának eredete valahol Ázsiában keresendõ, ahol már 5000 éve megszelídítették és vadászatra használták a sólymokat. A magyarság különleges vonzódását a solymászathoz nem is kell sokat magyarázni, ha Turul madarunkra gondolunk, amely egyesek magyarázata szerint sólyom volt.




A solymászat az előkelők, az arisztokraták sportja volt. Magyarországon több fénykort is megélt: IV. Béla és Nagy Lajos alatt. Belgiumtól Törökországig ismerték és dicsérték a magyar mesterek szakértelmét és tudását. Ezt követően hanyatlásnak indult a vadászkultúrának eme fajtája, és egészen 1939-ig csak elvétve létezett. Ekkor néhány vállalkozó kedvű főúr megalapította a Magyar Solymász Egyesületet (MSE). A kevesek egyike, aki ismerte a solymászat titkait Almásy György volt, az Angol Beteg című film révén ismerté vált Almásy László édesapja.





Mindenki látott már karon pihenő sólymot, amint a sisak mögött vakon nyugszik a kesztyűn. A vadászattal már nem vagyunk ilyen szerencsések, ezért idézzük Almásy György leírását: “Ha a lovas elhajította madarát, akkor nyomában vágtatva biztatja, s ugyancsak igyekszik, hogy közel legyen, amikor a zsákmány elesett; emellett kiabál, ordít ťahi, ahi!Ť ahogy csak a torkán kifér! … a madár aztán felemelkedik egy kissé, nyílsebesen levág, s egyetlen kapással megragadja a nyúl gerincét a lapockák fölött, másodikkal a fejét markolja meg, s ebben a pillanatban már rendesen felbukfencezik a nyúl, mintha lövés érte volna, kimúltan terül el. … A leütött vadon a győztes madár, mintegy elszédülve, mereven és mozdulatlanul ül; sárga szeme vérben forog, s dühösen, öntudatlanul tekint maga körül, leeresztett szárnyai befedik a zsákmányt…”





Manapság már csak kevés helyen éri a sólymokat az a megbecsülés, amiben a középkorban részük volt. Ezek egyike a Perzsa öböl menti olajmonarchiák. Ezt a sivatagi területet kevéssé érintette a civilizáció, és az itt élő emberek sokkal jobban ragaszkodnak tradícióikhoz, így a solymászat tovább élt, és a mai napig tartanak fantasztikus értékű madarakat a gazdag sejkek. Jellemző, hogy például az Egyesült Arab Emirátusokban a sólyom és a vele való vadászat a nemzeti identitás, az azonosságtudat része.






Hogyan lehetsz solymász?


Aki Magyarországon e ritka, de nemes sportot akarja űzni, legjobban teszi ha a magyar Solymász Egyesülethez (MSE) fordul. A solymásszá válás feltételei igen szigorúak. Minden jelentkező először jelöltté válik, aki mellé az egyesület kijelöl egy mestert. Ők ketten, esetleg kiegészülve az MSE többi tagjával két éven keresztül együtt dolgoznak, amelynek során a delikvens megismeri a solymászat minden csínját-bínját. Elsajátítja az állattal való bánásmód szabályait, megtanulja vadászetikát és nem utolsó sorban a közös vadászatokon megtanul sólyommal vadászni. Ha letelt a két év és a jelentkező letette a szüksége állami vadászvizsgát, és sikeresen megfelelt a gyakorlati és elméleti solymász-vizsgakérdésekre, hivatalos solymásszá válik és az egyesület tagja lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top