nlc.hu
Trend
Bonszajdisznó

Bonszajdisznó

Ha az olvasó még sosem látott törpedisznót, az nem azért van, mert annyira kicsi, hogy észre sem lehet venni. Babe apró rokona egyelõre nem terjedt el hazánkban, bár akad újító kedvû polgártársunk, aki a jól bevált kutya helyett sertéssel hordatja haza a reggeli lapokat.




Hogy ők honnan szerezték kis kedvencüket, rejtély: a felhívott húsz budapesti állatkereskedés közül egyben sem tudtak szolgálni vele. Az egyikben elárulták, hogy korábban lehetett náluk kapni, de nyilvánvaló volt, hogy a sipítozó kis állatka nem is álmodhat az aranyhörcsög népszerűségéről, ezért egy ideje nem rendelnek újat. Egyébként 15 ezer forintért adták. Nem pénz, mondhatnánk, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy fajtatiszta kutyáért a többszörösét is kifizetheti a vevő.

Márpedig egy sertés lehet olyan jó társ, mint egy eb. Ez derül ki legalábbis a világhírű állatorvos-író, James Herriot Állatorvosi pályám kezdetén című, zseniális könyvéből. Igaz, az abban szereplő bogaras, idős hölgy nem törpedisznót tart, hanem rendes vágósertést, de a labdáért az is ugyanolyan elánnal szaladgál, mint egy kajla magyar vizsla. És hát az sem lehet véletlen, hogy George Clooney éppen egy disznóval osztozik a luxusvilláján. Bár valószínű, hogy a sztár nem engedi fel túl gyakran az ágy végébe a röfit.

A szakemberek a nagyhoz hasonlóan a törpesertés tartását sem ajánlják zárt helyen, mert noha kicsi – a súlya 25 és 40 kiló között van –, s ezzel arányosan jóval kevésbé büdös is, mint rendes, 100 kiló körüli rokonai, azért néhány nap alatt masszív szaggal tölti meg a teret. Koszosnak egyébként nem koszos, sőt: a sertés legendásan tiszta állat, a szagáról nem ő tehet. Azért is jobb, ha a kertben alakítjuk ki az otthonát, mert turcsi orra neki is van, amivel lelkesen túrja a földet. Márpedig amit a fikusz cserepében talál, az öt percig se köti le.





Hősünket egyébként 1961-ben „találták fel” Németországban. Kísérleti állatnak tenyésztették ki a minnesotai minidisznó, a vietnami csüngőhasú és egy német fajta keverékéből. Azért a sertésre esett a választás, mert az anatómiai felépítése nagyon hasonlít az emberére. Az egész világon, nálunk is több ezer halt közülük hősi halált a gyógyszergyárak laboratóriumaiban. Manapság nemigen használják, mivel túl nagy. Szerető családi körben egyébként húsz évig is elél. 






Tippek

• Három hónapos korában vigyük el az állatorvoshoz, aki beoltja veszettség és a fertőző betegségek ellen.





• Szerezzünk be egy tömb sót, kell a malacnak az ásványi anyag-utánpótlás.

• Ha a lakásban is megfordul, biztosítsunk neki elegendő malacvécét – olyat, mint a macskának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top