nlc.hu
Trend
Krokodil a családban

Krokodil a családban

Akárhogy is nézzük: a krokodilok étrendjében az "elõkelõ ínyencségek" kategóriába tartozunk. Ideális áldozatok vagyunk: kicsik, gyengék és lassúak.




Azért ne adjuk fel ilyen könnyen: ha elég kitartó krokodiltulajok vagyunk, megszelidíthetjük a félelmetes ragadozót. Bár annak, hogy igazi kis ölkrokodillá válik, nem sok az esélye. Íme néhány megfontolandó momentum, mielőtt a kutya vagy esetleg az anyós helyét elfoglalná egy krokodil.


Egy átlagos példány hossza 3-4 méter. A hímek nagyobbak, így lakótelepi lakásba inkább a nőstényt ajánljuk. A krokodilcella kívánatos hossza minimum négyszerese az állaténak. Az előrelátás itt sem árt, és jó pár kinőtt ketrec nyűgétől szabadulhatunk meg, ha már az első elkészítésekor a várható végleges mérethez igazodunk. Persze a ketrec tökéletesítése alatt kedvencünk egy akváriumban is meghúzza magát. A lakhely kialakításakor gondolni kell arra, hogy a napjának nagy részét vízben töltő hüllő igényt tart egy rövidke partszakaszra is. A szárazföldi részen a kavicsok, a faágak és a szikladarabok mellé szépérzékünk megkívánna némi „zöldséget” is, de ezek – bármilyen szomorú – vagy a bennlakó vagy a takarítószemélyzet áldozatává válnak. A vizesblokk kialakításakor gondolnunk kell egy fűtő és egy tisztítóberendezés felszerelésére is.





A fiatal példányok előszeretettel fogyasztanak rovarokat, melyek beszerzését gyengébb idegzetűek megejthetik a közeli kisállatboltban, kalandvágyók azonban maguk is nekiindulhatnak vadászni. Jó szülőkhöz illően a finom falatokat illik felaprózni, a könnyebb emésztés érdekében. (Egyes rovarok kemény páncélja felsértheti a még fiatal krokodil emésztőrendszerét.) A kifejlett egyedek étrendjén halak és emlősök szerepelnek. Amennyiben kis kedvencünket élő állattal akarjuk kényeztetni, akkor legyünk tekintettel méretére, nehogy az etetés közelharccal és kedvencünk vereségével végződjön.





Most már tisztában vagyunk vele, hogy mit adjunk nekik, de hogyan? Jó, ha tudjuk, hogy egy krokodil rövidtávon gyorsabb egy lónál is, sőt, felugrani is képes. Jobb elővigyázatosnak lenni az etetéskor, nehogy az etető kéz is a táplálék részévé váljon. Ennek érdekében ajánlatos egy nagyobb fogócsipesz használata, de egyszerűen le is tehetjük az ételt egy száraz helyre – jelezve ezzel, hogy nem kívánjuk zavarni őfelségét evés közben. Ha az ebédet a vízbe tálaljuk, gondoskodnunk kell a fokozott víztisztításról.


Láthatod, krokodilt tartani sok erőfeszítést és nem utolsósorban pénzt igényel. Ha e cikket olvasva úgy érzed, még nem vagy elég felkészült arra, hogy krokodilt tarts, kezd előbb szelíd társaikkal: akár egy kígyóval. Ha mégis belevágsz, egy egész életre szóló társra lelhetsz, csak vigyázz, nehogy – az akár 70 évig is élő állat – még téged is túléljen, és az örökösödési viták során árván maradjon a csöppség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top