nlc.hu
Trend
A kandallók

A kandallók

Reneszánszukat élik a kandallók. Egyre többen áldoznak rá, hiszen valóban nagyon kellemes légkört teremt. Ellenállhatatlan hangulata mellett azonban a kandallónak gyakorlati haszna is van.




Általában nem használjuk kizárólagos fűtésként, viszont az őszi és tavaszi időszakban kiválóan temperálja a lakást. Belsőépítészeti szempontból általában az az ideális, ha a lakás központi helyiségébe tervezzük, hiszen itt tartózkodik legtöbbet a család, vendéget is itt fogadunk. Az elsődleges és legfontosabb feltétel azonban az, hogy megfelelő kéménnyel rendelkezzünk.





Ennek feladata a füstgázok kivezetése, illetve a huzat által az égéshez szükséges oxigén biztosítása. Új ház építésekor már a tervezésnél kérjük ki a szakember véleményét, de ha régi lakásba szeretnénk kandallót építeni, akkor is meg kell vizsgáltatnunk kéményünket, alkalmas-e erre a célra. A minimális keresztmetszet 14×14 cm, de az ideális a kb. 20 cm átmérőjű kör keresztmetszetű kémény.

Fontos tudni, hogy egy kéménybe csak egy tüzelőberendezés köthető be, tehát a kandallóhoz is saját kémény szükséges.





A kandalló lehet nyitott, vagy zárt tűzterű. A nyitott tűzterű kandalló nagyon hangulatos, a ropogó tűz, az izzó parázs látványa, az égő fa illata felejthetetlen élményt nyújt, de fűtési hatásfoka nem jó, gyorsan leég a fa, és sokat kell szellőztetni a friss levegő pótlása miatt. Nem lehet magára hagyni, mert a kipattanó szikra veszélyes lehet. A zárt tűztérben az égő tűz egy edzett üvegajtóval van elzárva a külvilágtól, ami ugyan nem nyújt olyan közvetlen élményt, ezzel szemben azonban rengeteg előnye van. Miután a levegő mennyisége szabályozható, sokkal jobb hatásfokot, egyenletesebb hőmérsékletet lehet elérni általa.

Biztonságosabb is, égő parázs nem hullhat ki belőle, és nem kell megvárnunk azt sem, amíg teljesen leég a tűz. Ma már léteznek olyan tűzterek is, melyek ajtaja egy mozdulattal feltolható, így ha kedvünk tartja, bármikor, rövid időszakokra nyitottá tehetjük kandallónkat.





Elhelyezésük:
A kandallót feltétlenül szilárd alapra kell helyezni. Emelet esetében meg kell vizsgáltatni a födém szerkezetét. A technikai feltételek megteremtése után meg kell határozni, hogy pontosan hol helyezkedjen el, és milyen stílusú legyen. Általában hosszú falsík elé célszerű helyezni, de kerülhet sarokba is, sőt újabban a tér közepére is felállítható. Enek függvényében lehet. Egy, kettő, három oldalon, illetve körben nyitott tűzterű. Célszerű előre gyártott tűztereket vásárolni, amit a kandallóépítő mester olyan burkolattal lát el, ami ízlésünknek megfelel.





A rusztikus kőből épített, fapárkánnyal ellátott modellektől az elegáns, csillogó márványkandallón át a legmodernebb design szerint tervezett darabokig ma már minden stílusút megtalálunk, nagyon fontos azonban, hogy mindig összhangban legyen a szoba hangulatával, egyéb berendezési tárgyaival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top