nlc.hu
Trend
Cserépkályha és konvektor

Cserépkályha és konvektor

A cserépkályha ismét divatossá vált. Sok régi lakásban meghagyták, esetleg átalakították gázüzemûvé, vagy elektromos rendszerûvé. Ezek kényelmes megoldás, hiszen megszûnik a tüzelõhordás, a napi kétszeri hamuzás, de ezzel együtt elveszett a cserépkályha régi varázsa is.

A cserépkályha egy zárt tűzterű, nagy szilárdságú, tűzálló csempékkel burkolt fűtőberendezés. A kályha-építő mester a kályhatestet agyaggal tapasztott samottéglából építette fel, hosszú füstjáratokat alakítva ki benne. Ennek célja az, hogy a keletkezett füst a kéményig eljutva lehűljön, s a hőt átadva a közvetítő közegnek, minél kevesebb hőveszteséggel távozzon. A samot tovább sugározza a meleget a környezetnek.

A fűtőanyag lehet fa vagy szén, esetleg mindkettő. A fatüzelésű kályha nagyobb odafigyelést igényel, könnyebben kialszik, ha nem ügyelünk rá. A széntüzelésű cserépkályhával némi gyakorlattal folyamatos fűtést lehet biztosítani, akár ősztől tavaszig is. A hamut rendszeresen üríteni kell, s az ajtón lévő nyílás segítségével szabályozni lehet az égéshez szükséges oxigén mennyiségét, ezáltal némileg a fűtés intenzitását is.

A konvektor szintén egyedi fűtésnek számít, gázzal működik, a hőátadás sugárzás vagy áramlás által történik. A levegőcirkuláció által a meleg az egész helyiségben egyenletesen eloszlik. A lakásban található minden egyes készülékhez gázvezeték csatlakozik, belül égőfej található. A keletkezett égéstermék kéménybe, vagy igen gyakran a homlokzati falon át a szabadba távozik. A városi lakások igen nagy százalékában található még ez fűtési rendszer. Működtetése még a magas energiárak ellenére is viszonylag kedvező, hiszen szinte pillanatok alatt kellő hőfokra melegíti a levegőt, teljesítménye helyiségenként külön-külön szabályozható. A konvektor olyan helyiségekbe ajánlható, ahol nincs szükség állandó fűtésre. Pl. vendégszoba, hobbiszoba, stb.

Lényeges, hogy a konvektorral ellátott helyiségnek szellőztethetőnek kell lennie, mert igen sok oxigén fogy el a légtérből az üzemeltetés folyamán.

Ez a fűtési rendszert az idők folyamán korszerűsítették, külső megjelenésén már változtattak már a gyártók, de alapvető hátránya megmaradt. A lakberendezésben, belsőépítészetben ma már alapvető tendencia az, hogy a gépészetet a lehető legjobban tüntessük el, sajnos ez a megoldás igen nagy helyet foglal el a szobából, megnehezítve ezzel a megfelelő bútorozást. A régen felszerelt konvektorok sokszor mára már nem üzembiztosak, ezért esedékes lenne a lecserélésük. Mielőtt a műszaki és a financiális szempontok alapján döntenénk, kérjük ki szakember véleményét, hogy új készüléket szereltessünk-e fel, vagy inkább más fűtési rendszert építtessünk ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top