Trend

Központi fûtés

A legelterjedtebb fûtési rendszer a központi fûtés. A legtöbb családi házban ezt építik ki, de a nagy háztömbökben is ez a legkényelmesebb és leggazdaságosabb megoldás.




A központi fűtés egy központi hőforrásból jövő, meleg vizet szállító csőrendszer, mely az épület különböző pontjain szétágazik, és fűtőtestekbe torkollik. Ez egy zárt rendszer, melyben a kazán által felfűtött meleg víz folyamatosan kering, s a lakás helyiségeiben található radiátorok közvetítik a hőt a környezetüknek. Régebben az áramlás a gravitáció segítségével történt. Ez a rendszer azonban nem gazdaságos, ezért ma már keringető szivattyúkat iktatnak be a hálózatba, így kevesebb mennyiségű felfűtendő vízre, s ezzel együtt sokkal vékonyabb átmérőjű csövekre van szükség, Másik előnye, hogy minden fűtőtest egyforma intenzitással fűt, függetlenül elhelyezkedésétől, a kazántól való távolságától. A lakásban elhelyezett hőfokérzékelő szabályozó (termosztát) a beállított hőmérsékletnek megfelelően ki-, és bekapcsolja a kazánt.





A lakás helyiségeiben található fűtőtestek biztosítják az egyenletes hőelosztást. Minél nagyobb ezek hőátadó felülete, annál több hőt képesek közvetíteni. Régebben gyakoribb volt a bordás, öntött vas radiátor, ma már sokféle, jobb hatásfokú, esztétikus, acéllemezből készült lapradiátor kapható, melyek belsejében a vékony cső körül lamellák növelik a fűtőfelületet. Hogy az egyes helyiségekbe mekkora fűtőtestet vásároljunk, az függ a felfűtendő légköbmétertől.

Sajnos gyakori, téves nézet, hogy a fűtés megtervezését nem szakemberre, hanem a szerelőre bízzák. Pedig ahhoz, hogy fűtésünk jó hatásfokú, ugyanakkor gazdaságos is legyen, a hőszükségletet meghatározása után, pontosan meg kell tervezni az adott épület hőtechnikai paraméterei alapján az optimális energiafogyasztású, korszerű rendszert. A tervezés egyszeri költséget jelent, a rosszul méretezett fűtés azonban folyamatos, felesleges pénzkidobást.






A fűtőtestet rendszerint a leghidegebb helyre, az ablak alá kell szerelni. Fontos, hogy a megfelelő légáramlás miatt hagyjunk körülötte szabad helyet, ne takarja függöny, ne helyezzünk bútort a közvetlen közelébe. Lakberendezési szempontból fontos tudni, hogy az újonnan szerelt rendszerek csőhálózatát ma már el lehet tüntetni. A műanyag szigetelésű vékony, hajlékony rézcsövek a falban, vagy az aljzatban elvezethetők.





A hőtermelő készülékek közül ma már a legelterjedtebbek a gázüzemű kazánok. Nagyobb alapterületű épületek esetében álló kazánt alkalmaznak, de kisebb lakások önálló fűtéséhez a legkorszerűbb megoldás a falikazán (cirkó). Ezeknek van kéményes, és parapetes, illetve kombi változata is, ez utóbbi a melegvízellátást is biztosítja. Felszerelését csak szakember végezheti! A balesetveszély elkerülése végett pontosan tartsuk be az előírásokat.

Csak nem éghető alapanyagú falra szerelhető, gondoskodni kell a megfelelő szellőzőnyílásokról, a készüléket nem szabad zárt szekrénybe helyezni, vizes helyiségben óvni kell a felfreccsenő víztől. Miután az égéshez oxigén kell, igen lényeges a gyakori szellőztetés!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top