nlc.hu
Trend
Tartsuk melegen – kevesebbért

Tartsuk melegen – kevesebbért

A fûtésszámlánk nagy része arra megy el, hogy nem tudjuk a lakásban tartani a meleg levegõt. Leginkább ablakaink és ajtóink rései jelentenek problémát. De sok más is.

Az ablakokra szigetelőcsíkok széles választékát kapjuk a barkácsboltokban – bármelyik megteszi. Az ajtók esetében készítsünk babbal vagy rizzsel töltött hosszú kígyót, amely színvilágában, hangulatában illik a szobához, és ezt tegyük az ajtók elé. Ügyeljünk arra, hogy a rések betömése során ne tömítsünk olyan nyílásokat, amelyek a helyiség szellőzésére szolgálnak! Ha melegvizes radiátoros fűtésünk van, tegyünk a fűtőtest és a fal közé egy hőszigetelő lapot (konvektor és magas hőmérsékletű fűtőtest esetén ez nem használható: tűzveszélyes).





Ventilátor 

Ha plafonra szerelt ventilátor van a lakásban, érdemes ezt alacsony fokozaton, visszafelé menetben járatni. A meleg levegő felszáll, és a nem használt, plafonhoz közeli részt fölöslegesen melegítettük. A ventilátor a meleg levegőt keringeti, és egyenletesen eloszlatja a helyiségben.

(A konyhai vagy fürdőszobai ventilátor a külső térbe hajtja a levegőt, így ezeket a téli időszakban mérsékelten használjuk.) 






Ablakok, függönyök és rolók


A napos oldalakon húzzuk szét a függönyöket, hogy a nap melegházhatása a mi lakásunkat is melegíteni tudja. Miután a nap már nem süt be, húzzuk be a függönyt. Az északi oldalon lehetőség szerint vastag, hőszigetelő függönyt is tegyünk fel. A hagyományos spaletták és rolók is jó szolgálatot tesznek.






Akinek termosztát segít


A termosztát egy fokkal történő csökkentése 2-5%-os fűtés költség megtakarítást jelenthet. Ha átszokunk 24 fokról 22 fokra, évi 10%-ot spórolhatunk! Ha fázunk, a termosztátot feljebb állítjuk. De mennyivel? Attól, hogy magasabb hőmérsékletre tekerjük, nem fog a lakás hamarabb felmelegedni! Amíg a helyiség levegője nem éri el a kívánt hőmérsékletet, a rendszer a fűtést üzemelteti, ellenben ha magasabbra állítjuk, fennáll az a veszély, hogy a lakást túlfűtjük, mielőtt észrevennénk. Figyeljünk arra is, hogy amikor elmegyünk otthonról, állítsuk lejjebb a hőmérséklet-szintet. Minél hosszabb időre vagyunk távol, annál fontosabb – sokkal kevesebb energia újrafűteni a lakást, mint melegen tartani.

További 10%-ot takaríthatunk meg azzal is, ha a fűtést napi 8 órára – az alvás idejére – 10-15%-kal lejjebb állítjuk. A termosztát elhelyezésénél figyelnünk kell arra, hogy soha ne helyezzük a meleg levegő áramlási útjába (radiátor fölé, mellé, közelébe), sem direkt napfénnyel világított helyre, hiszen így nem a helyiség tényleges hőmérsékletét méri. 150 cm magasban optimális az elhelyezése, nem túl közel különböző hőmérsékletű helyiségek közti nyíláshoz.


Lakberendezés

Ellenőrizzük, hogy semmilyen bútor, szőnyeg vagy drapéria ne takarja a radiátorokat.


Hosszabb távú, nagyobb feladatok 





• Javítsuk fel a falaink és tetőnk hőszigetelését. Ez a falak penészesedését is meggátolja. A beépítetlen tetőtérben legegyszerűbb megoldás üveggyapot-paplant fektetni. De az újság is megteszi.
• Ha lecseréljük fűtőberendezéseinket, ne csak az azonnali költségeket vegyük figyelembe. Vegyünk energiatakarékos rendszert.
• Ablakcsere esetén nézzük meg az ablak hőszigetelési fokát, és válasszunk energiabarát nyílászárókat.
• Telepítsünk szélfogókat – házunk északi északkeleti oldalán telepítsünk örökzöld fákat, amelyek télen is sűrű lombjukkal védenek a szél ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top