nlc.hu
Trend
Diszlexia

Diszlexia

Diszlexia szó szerinti fordításban gyengébb olvasást jelent. Aki viszont ezzel a problámával küszködik, az akadályozott a kommunikáció egyik formájában. Nehezen, lassabban szerez információt az írott szövegbõl, kevesebb esélye van intelligenciájának kibontakoztatására, mint hasonló korú társainak, az egyébként jó értelmi képességei ellenére is.




A diszlexia tehát a tanulási zavarok fogalomkörébe tartozó, intelligenciaszinttől független olvasási gyengeséget jelent. A diszlexiás gyermek számára az olvasás nem az ismeretszerzés eszköze, hanem legyőzhetetlen technikai nehézség, ezért ép értelmi funkciók megléte mellett is, képességéhez mérten alulteljesít.

Gyakran társulhat írási, helyesírási gyengeséggel. A sok tanulási kudarc következtében pszichés zavarok (szorongás, depresszió) léphetnek fel. Ezért magatartás- és viselkedészavarokkal, beilleszkedési nehézségekkel is küzdhetnek.






A diszlexia talán a legismertebb, és ezért a leggyakoribbnak tartott tanulási probléma. A nemek közötti eloszlás tekintetében a fiúk érintettsége jóval magasabb a lányokénál. Diszlexiás gyermekeknél az általánosan alkalmazott olvasás tanítási módszerekkel nem érhető el az olvasás megfelelő készségszintje. Szerencsére azonban vannak jól kidolgozott módszerek, melyek segítségével jó eredmények érhetők el.

A diszlexia tünetei kisiskolás korban igen jellemzőek. Amennyiben még az óvodás kor végén, vagy első osztályban megfelelő segítséget kapnak, problémáikat sikeresen lehet kezelni. Egyes felmérések szerint azonban, ha harmadik osztályig nem történik meg a probléma felismerése, s a fejlesztés megkezdése, a felsőbb osztályokban is alapvető probléma marad a gyereknél az írás, olvasás nehézsége, és ez a tanulás eredményességében is érezteti a hatását.

Amennyiben az alábbi kérdések közül 4-nél többre “Igen” a válasz, úgy érdemes gyermekedet megvizsgáltatnod, mert valószínűsíthető, hogy diszlexiás.





• Gyermekedet érik balsikerek, kudarcok az iskolában?
• Gyermekednek van beszéd problémája?
• Tapasztalod-e, hogy iskolai napokon reggelenként gyermeked kifogásokat keres, talál, vonakodik iskolába menni?
• Bármely családtagnak volt-e problémája az olvasás, vagy az írás megtanulásával?
• Gyermeked keveri a jobb-bal irányokat?
• Van valaki a családban, aki balkezes?
• Van problémája gyermekednek a számokkal?
• Van problémája gyermekednek a hangos olvasással?
• Gyermeked zavarba jön egy olyan utasításnál, mint például hogy mikor játszhat?
• Csökken gyermeked önbecsülése az iskolai munka idején?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top