nlc.hu
Trend
Szõnyegtisztítás

Szõnyegtisztítás

A szõnyeg a szobát otthonosabbá, melegebbé teszi. Mivel nagy igénybevételnek van kitéve, rendkívül tartós anyagból készül, ami lehet gyapjú, szintetikus, vagy ennek keveréke, lehet gyékény, és sok más. A szõnyeg tisztántartása nem egyszerû, mivel a legtöbb fajtát nem lehet mosógépben kimosni, és gyorsan koszolódik.




A szőnyegek tisztántartásának legelemibb módszere a porszívózás. A porszívózás előtt szedjük fel kézzel a padlón heverő apró tárgyakat, mint csavarok, aprópénz, gombostűk, mert a porszívó csöve könnyen eldugulhat ezektől. Porszívózni érdemes hetente legalább egyszer, még akkor is, ha nem látszik piszkosnak. Így a szőnyeg tovább megőrzi szépségét.





A szőnyeget évente egyszer érdemes kitisztítani. Ma már lehet venni, bérelni a porszívóhoz hasonló tisztítógépeket, melyek mosószeres vizet fújnak a szőnyegre, majd azonnal felszívják azt. A szőnyeg szinte teljesen száraz lesz a művelet után, de a teljes száradást követően porszívózzuk ki újra, hogy biztosan eltávolítsuk a megszáradt mosószert.

Ezen kívül kaphatóak olyan szőnyegápoló szerek, melyeket az anyagba dörzsölve hagyományos, nagy teljesítményű porszívóval is felszívhatunk. Ez a módszer is kiválóan megtisztítja az igénybevett felületet. Tisztítószerként használhatunk akár hagyományos sampont is. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett, a mosószert először próbáljuk ki egy nem feltűnő részen, hogy lássuk, nem befolyásolja-e az anyag színét.





Az antik perzsaszőnyegeket nem szabad sem porszívózni, sem házilag tisztítani. Bízzuk szakemberre a szőnyeg karbantartását. Az ilyen értékes és kényes darabokat elég puha szőrkefével átkefélni, hogy a port eltávolítsuk. A gyapjútartalmú szőnyegeket sem szabad az első három-négy hónapban porszívózni, csak puha kefével leseperni.

A szőnyeg portalanítására, és színének élénkítésére rendkívül hatékony módszer, ha az anyagot télen a friss hóban kiterítjük pár percre, esetleg végighúzzuk a havon.





A szőnyegeken gyakran állnak bútorok, melyek súlyuk miatt nyomot hagynak a felületen. Ezeket a bemélyedéseket gőzöléssel tüntethetjük el. Terítsünk nedves ruhát az adott felületre, és vasalóval gőzöljük át. A kifejezetten nehéz bútorok, például szekrénysor nyomát nem tünteti el teljesen, de javít az állapotán.

A szőnyegre cseppent foltokat azonnal itassuk fel száraz ronggyal, majd enyhe mosóporos vagy samponos vízzel dörgöljük át a foltot, és hagyjuk megszáradni. A makacsabb zsírfoltokat folttisztítóval lehet kivenni. Ha viasz cseppen a szőnyegre, terítsünk a foltra itatóspapírt, majd vasalóval melegítsük addig, amíg beszívja a felolvadt viaszt. Ezután langyos mosószeres vízzel távolítsuk el a maradék foltot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top