Trend

Minek nevezzelek?

Adódnak olyan pillanatok az életben, mikor az ember legyõzhetetlen vágyat érez arra, hogy állatnevek segítségével küzdjön a közeli agyvérzés ellen. Az ilyen pillanatokhoz ajánljuk összeállításunkat mankóul.




Vannak divatos és kifutó modellek. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy a tinó megnevezés már egy gyengén ívelő számtan órán sem elég hatásos ahhoz, hogy a célszemély ráébredjen arra, hogy korlátolt képességekkel sújtotta valami felsőbb erő. A tulok és a birka ráolvasás használata középpályás, de talán nem olyan kódolt a röhej, amit kivált. Szintén még a vérszegény játékosok közé sorol a madár megnevezés, mely utoljára századfordulós regényekben állta meg a helyét.
Kiveszőfélben vannak azok a nyelvünket színesítő fordulatok, mikor a tolvajt szarka névvel, a ravaszt meg rókaként „becéztük”. A lenyúlás, a megfújás, vagy a rafinált emberre használt dörzsölt kifejezések kiütötték a cizellált kifejezések szarkáit, rókáit.

A majom és a disznó használata szintén lassan kikopik, túlzottan triviálisak. Manapság, mikor minden téren az extremitás a trendi, ezek a szavak visszaszorultak avitt nyelvtankönyvek nyögvenyelős stilisztikai példái közé.





A betegesen eredetieskedő vagy egyszerűen változatosságra vágyók figyelmébe ajánljuk pl. a tapír megszólítást. Lassan közelítünk a toplista élmezőnyéhez. A barom és az ökör feltétlen dobogós helyre kerül. Ezek a rövid jelzők nagyon praktikusak: gyorsak és hatásosak. Többször is elismételhetjük őket, váltogatva testhelyzetet és hangszínt.

Egy egyszerű kis toldat még nyomatékosabbá teheti mondanivalónkat: ha a barom után odaillesztünk még egy állat szócskát, a szókezdő á-t jól megnyomjuk és az l-ek számát megsokszorozzuk, a hatás nem marad el: a te barom ááállllat sok helyzetben jól funkcionál.


Közkedvelt a görény és a patkány használata. A patkány annyiból talán még szerencsésebb, hogy zárt fogsorral ejtve teljesen lefegyverezhetjük a megszólítottat. S végül vegyük szemügyre a pehelysúlyúakat: a tetű és a féreg a mai napig „hódít”.





Ezeket az élethelyzeteket általában testmozgás kíséri. Pl. autónkban ülve, hatalmas amplitúdóval lengetjük szabad, vagy akár mindkét kezünk, vagy csak szimplán gesztikulálunk, egyesek egy közeli tárggyal hadonásznak, rosszabb esetben egymás fejét próbálják célba venni. A nyelvi választékosság ilyenkor nem elsődleges szempont, de ez azt hiszem megbocsátható.

S ha annyira elönti agyunkat az indulat, hogy szinte semmi sem jut az eszünkbe, egy egyszerű „Te állat” is megteszi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top