nlc.hu
Trend
Zombik

Zombik

Zombik márpedig léteznek. Elég elutazni Haitire, és akár össze is futhatunk velük. Addig i, élõ illusztrációként a horrorfilmek sírokból kikelõ élõhalottjai kellõ felkészülést jelenthetnek.




Egyes források szerint viszont a horrorfilmek nem is fejezik ki kellőképpen a valóság elrémisztő látványát. Hogy zombival találkozz, Haitire kell utazni, ami Karib-tenger egyik szigetén található. Az ország arról is nevezetes, hogy ez volt az első független ország azon a területen. 1804. óta egy európai államhoz sem tartozott. Ami pedig nem csupán egy történelmi érdekesség, hanem lehetőséget is adott sok olyan dologra, amire más országoknak nem nyílt alkalmuk. És ezek közül is a legfontosabb egy egészen különleges vallás és filozófia kialakulása volt. Az alapok afrikai vallások, európai irányzatok és egy eredeti helyi hitvilág, a Taino. Ezek az egymástól teljesen különböző rendszerek álltak össze, és hozták létre a világon sehol máshol nem található vudu vallást.






A vudu szertartásai során a résztvevőket a loa szellemek irányítják. Természetesen itt is, mint minden más vallásban létezik jó és rossz, akik egymással szemben állnak. A sok, számunkra misztikus tényező mellett viszont igazán kevés vuduhívő foglalkozik, vagy akár találkozik feketemágiával. De a zombik kivételek.






A zombi szó valószínűleg a kongói nzambiból származik, ami halott ember szellemét jelenti. Haitin azt az embert jelenti, akit a családja, vagy a közösség már nem tudott tovább elviselni. Ilyenkor már csak egy megoldás maradt számukra, mégpedig az, hogy felbéreljenek egy bokort, egy olyan vudupapot, aki valóban feketemágiával foglalkozik.
A bokor mágikus port ad a delikvensnek, aki meghal.
Legalábbis így tűnik. De aztán eltemetik, és néhány nap múlva exhumálják, és visszatér családjához. És bár még mindig életben van, már a bokor hatalma alatt éli életét, mindaddig, amíg „gazdája” meg nem hal.





Még 1982-ben is dokumentáltak olyan esetet, amikor két ember, akik meghaltak, néhány nap múlva visszatértek falujukba. Egy amerikai etnobiológus a helyszínre utazott, és sikerült megtalálnia az áldozatok családjait, és őket magukat is. Mindannyian egyöntetűen azt állították, hogy a két férfi zombi lett. Az egyik áldozat elmondta azt is, milyen tünetei voltak a mérgezés után.

A leírtak alapján David megtalálta a „zombipor” receptjét. A két fő összetevő pedig két tengeri hal volt. Közülük az egyiket több kultúrában is fogyasztják izgalmas ínyencségként, mivel sosem lehet tudni, hogy az élvezetnek mi lesz a vége. (Ez a hal például a világhírű japán fugu, aminek fogyasztásától évente több 100 ember hal meg. Még James Bondot is ezzel próbálták megmérgezni az Oroszországból szeretettel című film végén.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top