nlc.hu
Trend
Amivel eltakarod és befeded

Amivel eltakarod és befeded

Fürdõszobánk elsõdlegesen tisztálkodási hely, ezért a burkolatoknak vízállónak és higiénikusnak kell lenniük. Ezen felül a napot is itt kezdjük, és itt is fejezzük be, így az esztétikáját sem szabad elhanyagolnunk. A helyiség alaphangulatát a burkolatok minõsége, színe, mintázata adják.






Kattints a képre!
A fürdőszoba legkedveltebb burkolólapjai a kerámialapok (mázas vagy máz nélküli) és a természetes kőlapok (kemény mészkő, márvány, gránit). Ezek jellemzője, hogy ellenállóak, kemények, könnyen tisztíthatóak, nem deformálódnak, de törékenyek. A falburkoló lapok kisebb igénybevételre készülnek, így padlóra nem fektethetőek. A legáltalánosaban használt fürdőszoba-burkolat, a kerámialap választásánál fontos szempont lehet az ár, a burkolólap műszaki tulajdonságai, a szín és mintaválaszték. Mára szinte minden kollekció rendelkezik szegélyelemekkel, különleges kiegészítő elemekkel, amellyel a felhasználás érdekesebbé tehető. A természetes kövek közül a márvány, gránit, terrakotta nagy választékban kapható. Ezek megjelenésben igényesebbek, de drágábbak a kerámiaburkolatoknál.





Különleges belső teret tervezhetünk mozaikcsempéből is, vagy nem négyzetes lapok (háromszög, hatszög, rombusz) felhasználásával.
Ha kicsi a fürdőszoba, a teret növelhetjük világos színű burkolattal, kisebb burkolólapokkal, és nagyobb tükörfelülettel. Ha a belmagasság kicsi (főleg panellakásoknál), álló téglalap alakú csempe vagy függőlegesen futó minta növeli a vertikális hatást. A hangsúlyt a padló felé irányítsuk sötét lábazattal, a kád és a mosdó magasságában sötétebb színekkel és dekorcsíkokkal.

Ha magas a fürdőszoba (főleg századfordulós házak esetén), a falat ne burkoljuk teljes magasságban, csak a zuhany (vagy szellőzőablak) szintjéig. A mennyezetet és a falat fessük színesre (penészálló alapozót alkalmazzunk és vízálló festéket), és ehhez színében illeszkedő, sötétebb padlólapot válasszunk. Díszít és vízszintes hangsúlyt ad a falburkolat sötétebb színből rakott sorral vagy szegéllyel történő lezárása.





A kerámiatermékek különösebb karbantartást nem igényelnek. Tisztításukhoz a kereskedelemben kapható csempe- és padlótisztítószerek alkalmasak. Mázas és fényes felületű kerámialapok esetében ne használjunk súrolószereket, amelyek megkarcolhatják a felületet. A márvány a kerámialapnál érzékenyebb, a szennyeződések elkerülése érdekében fektetés után védőbevonattal látják el, amelyet egy-két évente célszerű megismételni. A mindennapi kezelésnél is óvatosabban járjunk el, puha ronggyal portalanítsuk, speciális márványfényezővel kezeljük.





A penészlerakódás elkerülése végett félévente permetezzük körbe fürdőszobánkat hidrogén peroxid és víz 50-50%-os oldatával (ez a környezetre kevésbé ártalmas fehérítőszer, mint a klór). Ha erős a penészesedés, két óra múlva ismételjük meg.

A padlóburkolat kiegészítéseként ajánljuk a termopadlót. A rendszer legfontosabb része a fűtőpaplan: textilszövetbe szerelt, védőszigeteléssel ellátott fűtővezeték. Ezt a kiegyenlítő aljzat és a burkolat közé helyezve biztosíthatjuk a hidegpadlónk melegségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top