Trend

Bidék, masszázskádak és egyebek

Míg régebben a fürdõszobának, mint mellékhelyiségnek nem tulajdonítottak nagy jelentõséget, ma már a lakásoknak egyáltalán nem "mellékes“ tartozéka.




A jól használható, praktikus, s nem utolsó sorban esztétikus fürdőszoba kialakítása nem könnyű feladat. Berendezésének jellegéből adódóan általában hosszú távra készül, ezért nagyon fontos a pontosan átgondolt tervezés. Mint a lakás többi helyiségében, itt is nagy jelentőséggel bír a berendezési tárgyak optimális elhelyezése, azzal a különbséggel, hogy itt ezt szigorú gépészeti kötöttségek határozzák meg. Alkalmazkodni kell a vízvezeték- és csatornarendszerhez, be kell tartani a műszaki előírásokat.





A fürdőszoba alapvető berendezési tárgyai a szaniterek, melyekből ma már a szaküzletekben óriási szín- és formaválasztékot találhatunk.

A kád az egyik legfontosabb és legnagyobb méretű berendezési tárgy. A beépíthető, hagyományos formájúak általában 125-180 cm hosszúak és 68-75 cm szélesek. Anyaguk lehet acél, öntött vas és műanyag.

Az üvegszállal merevített akril megjelenése hihetetlen formagazdagságú kádak gyártását tette lehetővé.





Megjelentek az egyre kényelmesebb, a test vonalát követő belső kialakítású kádak, melyek között találhatunk kifejezetten kis helyre tervezett, különleges formájúakat, de nagyobb méretű exkluzív sarokkádakat is. Egyre népszerűbbek a masszázskádak is, melyek kis fúvókákon keresztül fújják a vízsugarakat és a levegőbuborékokat.






Sokan a fürdéssel szemben inkább a zuhanyozást részesítik előnyben, ám ahol van hely, érdemes mindkettőt betervezni. Zuhanyozót kialakíthatunk egy csempézett beugróban, vagy vásárolhatunk előre gyártott kabinokat. A legegyszerűbb szögletes verziótól kezdve, az íves sarokfülkén át egészen a hidromasszázs kabinokig minden típus megtalálható. Ha nincs hely zuhany kialakítására, praktikus megoldás a kádra szerelhető üvegajtó, mely megóvja a helyiséget a kifröccsenő víztől. A régebben használatos zuhanyfüggöny ugyan olcsó, de ma már sem esztétikai, sem higiéniai szempontból nem javallott.






A fürdőszoba második legfontosabb berendezési tárgya a mosdó. Mázas porcelánból készül, de létezik már műanyagból, fémből, kőből, sőt üvegből is. Olyan helyre kerüljön, ahol van körülötte elegendő hely a mosakodáshoz. Rögzíthetjük a falhoz, állhat lábon, vagy beépíthetjük pultba, szekrénybe.






WC-t az újonnan tervezett házakba már külön helyiségben kell kialakítani, de ha van elég hely, építsünk WC-csészét a fürdőszobába is. Formájuk változatos, van alsó és hátsó kifolyású, lábon álló, vagy falra szerelhető. A magasan falra akasztott öblítőtartály ma már nem korszerű, a kisméretű tartályokat általában a csésze mögé szerelik, legesztétikusabb megoldás a falba épített, nyomógombos változat. Egyre többen érzik úgy, hogy a bidé ma már nem felesleges luxus, hanem a korszerű higiénia elengedhetetlen tartozéka. Hideg- és melegvíz, illetve lefolyó szükséges hozzá. Létezik már WC-vel kombinált kivitelben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top