Trend

Futok a pénzem után

A magyar családjogi törvény ugyan nem tekinti a jegyességet családjogi intézménynek, ennek ellenére a polgári jog, a polgári eljárásjog, valamint a büntetõjog és a büntetõ eljárásjog felsorolással meghatározza, hogy kiket tekint hozzátartozónak, és e felsorolásban a jegyest is megemlíti.




Polgári jogi jelentősége a jegyességnek elsősorban vagyonjogi területen van. Minden olyan esetben, amikor a polgári törvénykönyv közeli hozzátartozókat említ, ez alatt a jegyest is érteni kell. A jegyességnek adott esetben lehet kártérítést meglapozó jelentősége, amely ugyan ritkán szokott előfordulni, de nem kizárt. Ez az eset állhat fenn akkor, ha a jegyesek elhatározzák a házasságkötés napját, és a házasság megkötésének reményében valamelyik fél kiadásokba veri magát, és utóbb a másik fél hibájából a házasság megkötésére nem kerül sor.





Ilyen esetben a házasságkötés elmaradása a sérelmet szenvedett fél részéről megalapozza a kártérítési igényt. Minden olyan kiadásának, költségének – amely a remélt házasságkötés érdekében, vagy azzal összefüggésben keletkezett – a megtérítését igényelheti. A polgári eljárásjogban a tanúvallomás megtagadásánál jelentkezik a hozzátartozói minőség, s így a jegyesnek lehetőséget ad arra, hogy jegyesét érintő ügyben megtagadhatja a tanúvallomást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top