nlc.hu
Trend
Van remény

Van remény

Anna szülei igen szigorú, konzervatív emberek voltak. Péter fülig szerelmes volt Annába. Össze akartak házasodni. Mindketten tudták, hogy a hivatalos leánykérés elhagyása viszályt szítana a családban. De még csak egy hónapja ismerték egymást.





Péter huszonkét éves volt, vidékről jött Pestre tanulni, kollégiumban lakott. Anna szintén tanult, egy évvel volt fiatalabb. Akadtak ugyan diákmunkáik, takarítás, kerti munkák, angol tanítás, ez-az, meg ösztöndíjuk, de a szülők támogatása nélkül, mint fiatal házasok, semmire sem mentek volna. Lakniuk sem lett volna hol, mint Anna szüleinek kis házában vagy nyaralójában – ahogy ők hívták – Pesttől pár kilométerre egy alvó városban. Ideális szerelmi fészek lett volna, csak hát ahhoz is a szülők beleegyezésére lett volna szükség.





Anna anyja kemény teremtés volt. Erős kézzel vezette a háztartást, lányát szigorúan fogta, férjét papuccsá alakította. A szerelmesek sokat törték a fejüket, de gyorsan össze akartak házasodni, mert Anna szüleihez nem lehetett feljárni, és a többszobás zsúfolt, zajos kolesz sem galambpároknak való.

Hogy a szokásokat betartva Péter Anna kezét papájától kéri még, fel sem merült a sárkány természetű feleség miatt. A mama volt a szűk keresztmetszet. Péter felvette fekete érettségiző öltönyét, ami még mindig lötyögött rajta, nyakkendőt is kötött, és az éjszakai vagonrakodásból megmaradt pénzéből virágot vett leendő anyósának.
A fagyos ceremóniára az ebédlőben került sor. Péter nem kertelt. Egy élete, egy halála: kibökte. A mama csak állt, csak állt, csak állt és állt. Nem akarta elvinni a balhét, hogy ő legyen a kerékkötő. Bízott viszont a jól „idomított”, elnyomott férjében.





– Ez apátok dolga – mondta, és emelt orral távozott. Az ajtót is becsukta maga mögött. Egy perc múlva megjelent a papa. Szerényen, mackónadrágba tűrt mellényben. Majd a mama.
Péter újra elismételte a mondókáját, mintha locsolóverset mondana. A mackónadrág megmoccant, majd a mellény is.
– Legyetek boldogok – így szólt. És megölelte őket.

Péter és Anna két hónap ismeretség után összeházasodtak. Ez 26 évvel ezelőtt volt. Ma is férj és feleség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top