Trend

Meleg paplan, meleg ruha

A téli hidegben a forró kályhán vagy radiátoron kívül van más megoldás is a fagyhalál elkerülésére. Ráadásul ezeket nem is nagyon cipelheted magaddal, hogy az utcán is melegítsenek...

Lakáson belül vagy kívül sok olyan trükk van, amivel megtarthatod magadnak a meleget, és így elkerülheted, hogy maximumra kelljen állítanod a fűtést, vagy hogy állandóan tüsszögve, neadj’isten felfázva töltsd a kritikus hónapokat.





A probléma általában ott kezdődik, amikor kint már kergetőznek a farkasok, bent, és a buszokon, villamosokon pedig bizony már felcsavarodott a fűtés. És nincs ez másként a boltokban, bankokban és máshol sem. Ilyenkor csak a sokat emlegetett réteges öltözködés segít. De még az sem, ha nem élsz előnyeivel, és szükség esetén nem szabadulsz meg néhány rétegtől. Elég belegondolni, hogy bár kényelmetlen dolog kabáttal, sállal a kézben ügyintézni, de még sokkal kellemetlenebb egy kiadós tüdőgyulladás.





És persze az sem mindegy, hogy milyen anyagból készülnek azok a meleg ruhák. Ha már valóban réteges öltözködésre szánod el magad, és jó meleg helyen dolgozol, jól teszed, ha nem zárod el a nyári ruhákat télire. Hiszen egy-egy vékonyabb blúz vagy rövidujjú pulóver még jól jöhet. Mert a gyönyörű téli pulóverek bizony nem valók egész napra egy kellemes 23 fokra felfűtött helyiségbe.





Az alapanyagok közül pedig szintén érdemes válogatni. Bármilyen jó műszálakat fejlesztettek is ki, még mindig egyes természetes anyagok a legcélszerűbbek. Különösen a gyapjú és a toll, ami kabát és paplan formájában is hasznos lehet zimankó idején. Az pedig szintén elkerülhető, hogy kedvenc gyapjúruhád az első mosás után már csak meglévő vagy esetleg tervezett kisgyermekeidnek legyenek jók. Érdemes tudni, hogy a gyapjútartalmú anyagok akkor mennek össze, ha több mint 50% gyapjút tartalmaznak. Ha annál kevesebbet, akkor bátran vízközelbe engedhetők, bár talán nem a 90 fokos programba.





A másik nyerő anyag természetesen a pamut, ami szintén jót tesz a hőháztartásnak. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy a különböző, ma már valóban nagyon jó műszálak ne melegítenének, de ezekkel azért nem árt csínján bánni, különösen, ha egy nap folyamán többször is nagy hőmérsékletingadozásoknak leszünk kitéve.

És ezek a tanácsok érvényesek természetesen a ruhákon kívül az otthoni textíliákra is. Nem utolsósorban szintén sokat spórolhatsz azzal, ha ágyadat megfelelőképpen öltözteted fel. Hiszen így egy kevésbé meleg lakásban is jól alszol majd (ami még egészségesebb is).

És itt szintén nincs szükség arra, hogy egy komplett gyapjútakaró, derékalj, párnarendszert telepíts fekvőhelyedre. Enélkül is egy lepedő alá tett egyszerű pokróccal is sokkal melegebb lesz az ágyad. A paplan viszont a fűtésszámlán gyorsan behozza valóban borsos árát. Akár gyapjúból, akár tollból készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top