nlc.hu
Trend
Tippek az Auto Citytõl

Tippek az Auto Citytõl







Kattints






a képre!
Mikuláscsomag helyett büntetőcédula


Már az autó felé haladva rossz sejtelmeid támadnak: valami piroslik a szélvédőn! Minél közelebb érsz, annál inkább valósággá válik: nem a Télapó, hanem a közterület-felügyelő ajándékozott meg egy igen kellemetlen kis csomaggal.

Mi rejtőzik a zacskóban? Egy pótdíjfizetési felszólítás, amelyen a jármű adatai (színe, rendszáma, márkája, típusa), valamint a helyszín és az időpont található. Nincs mese, itt bizony fizetni kell. Persze előtte érdemes megnézni, nem váltottunk-e mégis parkolójegyet, csak becsúszott a szélvédő peremére… Ha érvényes parkolójegyünk van, a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás ügyfélszolgálatán reklamálhatunk. Ha nem, sajnos csekkel és némi készpénzzel a kezünkben meg kell látogatnunk a postahivatalt. Ezt érdemes mindjárt megtenni, hiszen minél később fizetjük be a bírságot, annál többe kerül (a büntetőcédulán rajta van, milyen időlimit szerint emelkedik a tarifa).





Elkerülhetjük az ehhez hasonló eseteket, ha már a parkolóhely keresése közben alaposan megfigyeljük a környéken található KRESZ-táblákat. Ez nem csupán a parkolni, illetve megállni tilos táblákra vonatkozik, hanem a parkolót jelző tábla alatti időkorlátra, illetve a fenntartott parkolóhelyet jelző feliratokra is (pl. nagykövetségek, közhivatalok épületeinek környékén). Az autóból való kiszállás után érdemes végigpásztázni az utcát parkolóautomatát keresve. Csak ilyen “óvintézkedések” megtétele után lehetünk biztosak dolgunkban.






Kétkezes autó


„Halló! Szia! Már megyek haza, itt ülök az autóban” – hétköznapi párbeszéd. Kérdés, vajon közben hány kézzel markoljuk a kormányt…

Ha rajtakapnak a félkezes mobiltelefonáláson és az azzal párhuzamos vezetésen, bizony pénzbüntetésre számíthatunk. Ezért a legolcsóbb megoldás beszerezni egy headsetet, amely rövidebb távon megoldja a problémát, ráadásul remek hangminőséget garantál. Egyetlen hátránya a sok zsinór, amelyek megnehezítik a kényelmes mozgolódást a kocsiban, ezért hosszabb utakra érdemes szivargyújtóba helyezhető kihangosítót beszereznünk, vagy fix autós szettet beszereltetnünk. Az előbbi praktikus, ám gyenge vételi és hangminőséget biztosít, míg az utóbbi beszerelése bonyolultabb, ám a legjobb hangminőséget produkálja.


Olajozottan működjön 





Már két napja pirosan világít az a kicsi kanna a műszerfalon – bizony jó lenne olajat venni a kocsiba. Ilyenkor az ember lánya automatikusan begurul egy benzinkúthoz, és megveszi a legszimpatikusabb, a legolcsóbb, vagy éppen a benzinkutas által javasolt flakont, aztán jöhet a méricskélés és az öntögetés.

Autónk érdekében érdemes szakítani szokásainkkal! A benzinkútnál első dolgunk a flakon tanulmányozása legyen.





Kell találnunk rajta 15w-40, illetve ehhez hasonló számokat, amelyből az első számjegy az olaj hidegben, a második a melegben tapasztalható reakcióit (konkrétan: a sűrűségét) jelzi. Minél alacsonyabb az első számjegy, annál kevésbé alvad meg az olaj nagy hidegben, és annál könnyebben indul be hideg téli napokon. Ezenkívül megtalálod rajta az úgynevezett ACEA (Európai Autótervezők Szövetsége) osztályozását, melynek ideális esetben a kocsi műszaki leírásában megtalálható értékekkel kell megegyeznie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top