Trend

Mauritiusi rekviem

Nem csak megjelenésével hívja fel magára a figyelmet a dodó: nagy lábak, csutakszerû szárny, rövid nyak, rendkívül vastag, hajlott csõr, illetve némi tollcsokor hátsórészén, hanem azzal, hogy csak múlt idõben lehet róla beszélni.




Repülni nem igen tudott, vagyis valaha igen, de aztán elvesztette repülőképességét, mert ellenségei nem igen lévén, szüksége sem volt a szárnyalásra. Ez gyakori jelenség a szigetlakó madaraknál. Szárnyhasználat nélkül a madarak többnyire igen gyorsak a talajon, de a dodóra ez sem volt jellemző. Leginkább csak totyogott.

Csak Mauritiuson, az Indiai-óceán egy Madagaszkár partjai előtt lévő kis szigetén fordult elő. A legismertebb kihalt fajok közé tartozik.
Hossza kb. 1 méter volt, akkora, mint egy pulyka, és 20 kilogrammot nyomott.





Mauritius benépesülésekor nagy számban találtak dodókat a szigeten, de mégis keveset tudunk róluk. Vegetáriánusok voltak, és táplálkozásuk érdekessége, hogy emésztésük megkönnyítése végett kavicsokat is lenyeltek.

Nászuk udvarlási tánccal kezdődött és tartós párkapcsolattal folytatódott. Az erdőben egy tojást raktak, és a kicsinyekről mindkét szülő gondoskodott.

A dodó a galamb távoli rokona volt, bár akik Mauritiuson meglátták őket, nem tudták semmihez hasonlítani. „Vad pulyka” és „Bóbitás hattyú” neveket ragasztottak rájuk kezdetben. A telepesekkel könnyen barátkoztak, félelemérzetük alacsonyabb volt, mint az olyan állatoknak, melyeknek ellenségeik is vannak. De volt a vesztük: könnyű prédává váltak. Húsáért, annak ellenére, hogy rágós, mérhetetlen nagy számban mészárolták őket. A tengerészek azonban egy-egy hosszabb út után nem válogattak. De eltűnésüket nem csak ez okozta: a telepesek háziállataikat is a szigetre hozták – kutyákat, macskákat, disznókat -, melyeknek a dodótojások kitűnő zsákmányt nyújtottak.





A telepesek 1680-ban léptek a szigetre, és alig 170 évvel később, már egy dodó sem élt. De más szigeten is találkozhattunk volna dodóval: a Réunion szigeten honos dodót egy időben irtották ki a mauritius-szigetekivel. Maradványokról nincs hír, így csak képekről és elbeszélésekből ismert az állat külseje és életmódja.

Nyomát őrzi a Mauritiuson növő kálváriafa, mert elterjesztése a dodónak köszönhető, ugyanis a fa termésével táplálkozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top