Állófogadás
A klasszikus esküvői ebéd/vacsora általában ültetett. Az már más kérdés, hogy az ételt adagonként szolgálják-e fel, vagy több személy részére tesznek az asztalra levesestálat, húsos tálat, stb. A második verzió gazdaságosabb: kevesebb a pazarlás, ha mindenki maga szedhet tányérjába azt és annyit, amennyit kíván. A megmaradt finomságokat aztán kóstolóként hazaviheti a násznép. A tortákat ajánlatos mégis külön asztalra tenni, az összeset egy bizonyos helyre és ne asztalonként egy-egy fajtát! Így nem kell a vendégeknek végigjárniuk az egész helységet kedvenc süteményükért. (Úgysem tennék meg, inkább lemondanának róla).
Vidéki lakodalom
Esküvői menüajánlatot szinte minden étterem összeállít kérésünkre. Ha mégis tanácstalanok lennénk, olvassunk el egy-két már kész menükártyát a szaküzletben, ahol a meghívót rendeljük, vagy válasszuk egyszerűen kedvenc ételeinket! Biztosan másnak is ízleni fog, amit szeretünk! (A mi esküvőnkön például az egyik étel harcsapaprikás volt túrós csuszával. Nem éppen hagyományos esküvői fogás! Mégis, olyan finom volt, a hely egyik specialitása, hogy talán ez fogyott leginkább.)