A hánccsal, szalaggal és címkével díszített üvegek konyhánk díszére válnak, barátainknak pedig kellemes meglepetést szerezhetünk velük.
Legalább két hétig hagyjuk állni az ízesített ecetet vagy olajat, majd átszűrve, tölcsérrel töltsük szép üvegekbe. Tegyünk az olajba, ecetbe néhány friss fűszernövényt, ízesítőt. Ez nagyon mutatós, és így rögtön tudhatjuk, mi van az üvegben.
A legeredetibb ízeket olívaolajból, fehérbor- és almaecetből nyerhetjük.
A dolog nagyon egyszerű, csak tegyél egy üvegbe fűszereket és bogyókat, önts rá olajat, illetve ecetet, és tedd napos helyre. Kísérletezz kedved szerint sokféle ízzel, alkoss egyéni ízlésednek megfelelően.
Fűszeres ecetek
(Ízelítőnek csak néhány változat)
1. 20 dkg friss fűszernövény, pl. rozmaring, zsálya, kakukkfű, három fej hámozott hagyma
2. két evőkanál mustármag
3. egy tárkonyág
4. 100 g málna
5. 100 g eper
6. 50 g bazsalikom
Aromaolajak
(szintén csak ízelítőül)
1. négy csilipaprika, egy kávéskanál szemes fekete bors, 50 g bazsalikom
2. hat gerezd fokhagyma, egy kávéskanál szemes fekete bors
Fontos tudnivalók
Ügyeljünk rá, hogy minden üveg és üvegtető tiszta legyen. Műanyag, parafa- vagy üvegtetővel lezárhatjuk az olajos- és az ecetesüveget, mert ezeket az anyagokat nem támadja meg az ecet.
Az olajat és az ecetet sötét, hűvös helyen tároljuk. Az ecet sokáig eltartható, az aromás olaj a felhasznált olajtól és a fűszerektől függően néhány hónapig fogyasztható.
Kóstoljuk és szagoljuk meg az olajat és az ecetet, hogy meggyőződjünk frissességükről.
Kellékek
• olaj vagy ecet
• zárható üveg tetővel
• fűszerek
• mozsár
• szűrőkendő
• díszüveg
• villa
ÍGY KÉSZÍTÜNK AROMAECETET
1. A friss fűszernövényeket és a mogyoróhagymát törjük össze mozsárban.
Tegyük tiszta befőttesüvegbe.
2. Melegítsük meg az ecetet, és öntsük az üvegbe a felaprított fűszerekre úgy, hogy kb. kétujjnyi hely maradjon az üveg nyakánál.
Zárjuk le a befőttesüveget.
3. Két hétig hagyjuk napos, meleg helyen. Naponta rázzuk össze az üveg tartalmát. Érlelés közben is adhatunk hozzá friss fűszernövényeket. Végül szűrjük le az ecetet.
4. A kész ecetet töltsük tisztára mosott üvegbe. Friss fűszernövények hozzáadásával fokozhatjuk az ízhatást.
ÍGY KÉSZÍTÜNK FŰSZERES OLAJAT
1. Villával szurkáljuk meg a csilipaprikákat, majd szemes fekete borssal és bazsalikomlevéllel tegyük zárható üvegbe.
2. Öntsük fel olívaolajjal. Zárjuk le az üveget. Két hétig hagyjuk állni napos helyen. Naponta rázzuk fel. A kész olajat szűrjük le és töltsük tiszta üvegbe.