nlc.hu
Trend
Az iskola varázslói

Az iskola varázslói

A felnõtt varázslókat csupa ismert brit színész keltette életre, kiválasztásukban Rowling is segédkezett. Megkérdezték, kiket képzelne el a fõbb szereplõk helyében, és ahol csak lehetett, követték javaslatait. Robbie Coltrane volt az elsõ, akit megnevezett, és õ lett az elsõ, akit le is szerzõdtettek.




-Jó sok ötletet adott nekem a szereplők kiválasztásához, közülük jó néhányat én is magam előtt láttam a könyv olvasása során – mondja Columbus. – Összeállítottam egy ideális szereplőlistát, és később minden színész igent mondott a felkérésre. Ilyen még sohasem fordult elő velem. Valószínűleg ez a legjobb csapat, mellyel dolgoztam.





Robbie Coltrane elmondta, hogy nem kellett sokáig töprengenie azon, vajon elfogadja-e Hagrid szerepét vagy sem. “A fiam kijelentette, hogy megöl, ha nem vállalom el, tehát nem is volt kétséges, hogy mit kell tennem. Az általam játszott behemót, de szeretetre méltó figura nem állná meg a helyét egy golfklubban, de “óriási” szíve van és pártfogásába veszi a srácokat, akik minden esetlensége ellenére őszintén ragaszkodnak hozzá.”






A 71 éves Richard Harris játssza a Roxfort mindentudó varázsló-igazgatóját, Dumbledore professzort. -Felkértek a szerepre, de több okból kifolyólag sem állt szándékomban elvállalni – mondja Harris. – Aztán Ellie, a 11 éves unokám, akit imádok, felhívott telefonon, és közölte: -Papa, ha nem játszod el Dumbeldore-t, soha többé nem állok szóba veled. Hát mi mást tehettem volna ezek után? Végül is az egyik legnehezebb szerepnek bizonyult pályafutásom során.





Dumbledore rendkívül fontos figura, jelenléte ugyanis végig nagyon erőteljes, holott ő maga csak ritkán jelenik meg. Volt egy kedves jelenet a próbák során – teszi hozzá Harris mosolyogva -, Chris megkért, hogy találkozzam a gyerekszereplőkkel egy olvasópróbán. Mikor végeztünk, Rupert Grint odafordult hozzám és azt mondta: -Mr. Harris, nagyon klassz felolvasás volt. Azt hiszem, Ön remek lesz ebben a szerepben.“







Alan Rickmant
is unszolták a környezetében levő gyerekek, hogy játssza el az ellenszenves Piton professzort. “Nem olvastam a könyvet, csak miután a forgatókönyvvel megismerkedtem – mondja –, de engem is hamar elvarázsolt a történet.”






Olyan, mint minden jól megírt színdarab vagy regény, mely a történetmesélés bizonyos szabályait követi; az első oldaltól kezdve megragad a cselekmény, és ahogy haladsz oldalról oldalra, visznek magukkal a történések és a szereplők, és szeretnéd tudni, mi történik velük. Egyszerű szabály ez, mégis tehetséget igényel a megvalósítása.






A McGalagony professzort játszó Maggie Smith viszont már ismerte a könyvet, mikor megkapta a felkérést. -Remek könyv ez a gyerekeknek, és nagyon érdekelt, hogyan lehet a varázslatát filmen megjeleníteni. Ilyen munka nem sűrűn adódik – egy történet, mely mindenkinek megragadta a fantáziáját! És milyen gyakran nyílik alkalom, hogy az ember földet söprő varázslóköpenyben és csúcsos süvegben sétálgasson?






Annak is nagyon örültem, hogy újra együtt dolgozhatom Daniellel, akivel a Copperfield Dávid forgatása során ismerkedtünk össze. A film egyébként gyakorlatilag mindannyiunkból előhozta a gyermeket, különösen Chris Columbusból, aki nagyszerű volt, tele türelemmel és lelkesedéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top