nlc.hu
Trend
Útravaló tengerimalac…

Útravaló tengerimalac…

A tengerimalac hihetetlenül aranyos. A gyerekeknek is ideális háziállat, tanulékony, ritkán harap, és szereti a társaságot. Imádja, ha foglalkozunk vele, vidáman berreg és dörmög ilyenkor. Ha elrohanna, nem nehéz elkapni.




Az átlagos példány keveset fogyaszt, kevés törődést igényel. Hetente egyszer-kétszer kell kicserélni az almot, egy-két naponta a vizet, ételt és takarmányt viszont minden nap érdemes adni neki. Egy terrárium se kerül sokba, a kaja és az alom pedig aztán végképp nem. A malac gyorsan hozzászokik az emberek közelségéhez, és kiváló játszótárssá válik. Ha többet akarunk tartani belőlük, nem akadály, mert más rágcsálókkal ellentétben ők nagyon jól kijönnek egymással, sőt, ha nem sok időt tudunk majd vele tölteni, ajánlatos egy barátot szerezni neki, különben magányos lesz és szenvedni fog. Két nőstény jól el van, igaz, néha balhéznak az ételért, de ez a legjobb családban is előfordul.





Két hím már nem annyira, verekedésig fajulhat a dolog, kivéve, ha elég nagy az életterük, ahol saját területüket ki tudják jelölni. A két sráchoz azonban nem érdemes lányt betenni: aki ilyet tesz, az kihívja a sorsot maga ellen, ugyanis össze fognak bunyózni az „első éjszaka jogáért”, a gyengébb példányt pedig halálra fogja éheztetni a domináns hím. Az egyik hím ivartalanítása elméletileg megoldás lehet, de garanciák nincsenek. Minden kétséget kizárólag egy hím és egy nőstény az ideális párosítás. A nőstény beadja a derekát a hímnek (szó szerint is), a fiú pedig békésen fog a hölgyhöz közeledni.

Ha ezt a párosítást választjuk, akkor érdemes egyiküket ivartalanítani, különben a nőstény folyamatosan kis tengerimalacokat fog gyártani. A két hónapos vemhességi időt figyelembe véve akár több tucat kölyköt is összehozhatnak egy év alatt.


Tippek vásárlásra





• Az állatkereskedésekben általában rosszul bánnak szegényekkel, nem megfelelően gondozzák őket. Az innen szerzett példányok akár terhesek, alultápláltak is lehetnek. Természetesen nem az összes bolt ilyen, de érdemes érdeklődni pl. barátoknál, és hallgatni érzéseinkre. Főleg nőstény vételekor nem árt megtudni a korát, hisz ha több mint négy hetes, akkor már lehet, hogy vemhes.


• A tenyésztők általában azokat a malacokat adják el kedvencnek, amik nem felelnének meg egy versenyen. Amiért érdemes tenyésztőhöz menni, az az, hogy ők jól bánnak az állatokkal, és lehet, hogy pont olyan fajtájuk is van, ami nekünk kell.





• Állatmentő szervezetek elhagyott állatokra „specializálódnak”, vagy olyan egyedekre, amiket kutatásokra, vagy éppen kígyók elé szántak. Itt nagyon vigyáznak a kicsikre, de a malacok kora, egészsége és személyisége széles skálán variálódik.

• Barátunk tengerimalacának kölykei kiváló lehetőséget nyújtanak egy új kedvenc beszerzésére – pontosan tudhatjuk, hogyan bántak velük, és az egész családot megnézhetjük, mielőtt kiválasztjuk a nekünk tetszőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top