nlc.hu
Trend
Futó fájdalom

Futó fájdalom

Fáj a mellkasom, mikor a hidegben futok. Ez azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálok?

Hajlamkérdés

Ahogy a hőmérő higanyszála esik, a szabadtéren sportolók általában azt tapasztalják, hogy nehezebben lélegeznek, és akár gyenge fájdalmat is érezhetnek a légcső és tüdő tájékán. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok a futók, akik ugyan nem szenvedtek asztmában, de a családjukban előfordult ilyen megbetegedés, erősödő mellkasi fájdalmakról számoltak be nulla fok alatti hőmérsékletben. Amint a hőmérséklet csökkent még olyanok is – akiknél semmilyen légúti megbetegedésre való hajlam nem volt kimutatható – kellemetlen érzést tapasztaltak a hörgőikben. Csípős hidegben a beáramló levegő keveredik a test belső melegével, és irritálja a légutakat.

Kerüld el a kellemetlenséget!

  • Próbálj az orrodon keresztül levegőt venni, ne a szádon át! Az orrban lévő kis szőrszálak felmelegítik a beszívott hideget. Segíthet az is, ha az állad köré tekersz egy meleg sálat, amely elfedi az orrlyukakat.
  • Futáshoz viselj meleg, de nem pamut ruhaneműt, mert az magába szívja az izzadságot, így elvezeti a hőt a testtől. Az átnedvesedett pamut anyag hidegérzetünket növeli.
  • Ha a fájdalom nem szűnik, beszélj egy orvossal, vajon nem asztma vagy más lappangó betegség a baj forrása!
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top