Persze előfordulhat, hogy vendégeink szívesen vacsoráznának a Gundel étteremben vagy a Hotel Marriottban, de költségvetésünkbe ez mondjuk száz meghívott fő esetén semmi esetre sem fér bele. Mi a teendő ilyenkor? Vagy átgondoljuk még egyszer a vendéglistát és csökkentjük a vacsoravendégek létszámát a felére, vagy keresünk egy kevésbé neves, de mégis jó kategóriájú éttermet, ahol feltehetően alacsonyabb lesz a számla. Több vidéki étterem hozzájárul ahhoz is, hogy az alapanyagokat (pl. húsok, tészta, tojás stb.) a megrendelő szállítja, így csak a terembérletet és a főzés díját számítják fel.
Ha úgy gondoljuk, hogy a meghívott társaság sokat ad a külsőségekre, és mégiscsak a Búsuló Juhász étterem lenne az igazi, kérjünk bátran árajánlatot, az nem kerül semmibe, és érhetik még kellemes meglepetések is az embert: előfordulhat, hogy egyszerűbb menü, kevesebb fogás választása esetén nem is olyan borsos az az ár.
Milyenek a környék adottságai? Determináló tényező, hogy egyáltalán milyen lehetőségek közül választhatunk, mi adott a környékünkön? Hiába szeretnénk, mondjuk, a városka legkedvesebb éttermében ünnepelni, ha ott csak nyolcvan fő fér el, és mi százötven vendéget hívunk. Ilyen esetben a létszám a legfontosabb, ehhez kell igazítani a helyszínt. Könnyen adódhat így kényszermegoldás is, ha nem vállaljuk a násznép utaztatását.