Trend

A nagy zabálás

Akár készen kapható kutyaeledelen, akár házi koszton tartjuk a kutyát, a táplálkozásokkal kapcsolatos elõírásokra nagy figyelmet kell fordítanunk. Nem mindegy hogy mikor, mit és mennyit adunk enni.




A kutya nem maradékevő. Az összekotort maradék étel nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, a csont különösen nem. A maradék legyen csak kiegészítő a kiegyensúlyozott eledelben. Mindegy, hogy tápot vagy magunk által készített eledelt adunk. Az összetevők – fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és rostok – aránya a fontos.

A jó minőségű kész eledelek annyival nyújtanak többet, hogy helyes arányban tartalmazzák a kor és aktivitás szerinti szükséges összetevőket. Figyeljünk viszont a minőségre! A kutyák nem élhetnek csak húson, ez rendkívül káros számukra. Ha magunk állítjuk össze az ételt, figyeljünk az alábbiakra: kölyköknél 2/3 rész állati fehérjére (hús) és 1/3 rész növényi származékokra (tészta, rizs, párolt zöldség, pelyhek stb.) van szükség, felnőtt egyedeknél az arány fele-fele. Növeljük az állati fehérjét, ha különösen aktív kutyánk van, illetve vemhes vagy szoptat.





Hat hónapos korig etessünk naponta háromszor, 9 hónaptól napi kétszer. A kifejlett kutya napi egyszer eszik, de kistestűeknél még ilyenkor is tanácsolt a kétszeri etetésnél maradni.
Nagytestű állatoknál nagyon figyeljünk arra, hogy evés után ne fussanak és ne hemperegjenek, mert ez gyomorcsavarodáshoz vezethet, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel, és csak minden második kutya éli túl.





Ne adjunk az állatnak nyers húst, mert benne szalmonella, toxoplazmózis, illetve a sertéshúsban Aujeszky-féle vírus lappanghat. Ez utóbbi minden esetben halálos; ha kifőzzük a húst, megöljük a vírust. Továbbá ne kapjon az eb nyers tojást se, mert az szétrombolja az eledel B-vitamin és biotintartalmát.

Ne engedjük elhízni a kutyát! Sokan édességgel akarnak örömet szerezni állatuknak, pedig az elhízott állat szenved a mozgástól, lomha és sokszor kedvtelen. Ha jutalomfalatra van szükség, adjunk neki kutyáknak gyártott kekszet.





Általános szabályok

1. Készételt jó nevű gyártótól vegyünk.
2. Soha ne adjunk romlott ételt a kutyának.
3. Mindig legyen friss vize.
4. Ne etessük macskaeledellel, mert túl magas a fehérjetartalma.





5.
Az étel mindig szobahőmérsékletű legyen.
6. A meghagyott eledelét mindig öntsük ki, kivéve a száraztápot, azt elég naponta.
7. Figyeljük az állat súlyát, ne hagyjuk elhízni.
8. Soha nem adjunk az ebnek szilánkosan törő csontot, pl. csirkecsontot.
9. Ha a kutya 24 órán át semmit sem eszik, forduljunk állatorvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top