Trend

Bodri, vagy a nevelésrõl

Kutyánk nevelése a harmonikus együttélés alapja. Megkönnyíti az együttélést, lehetõséget teremt minél több közös programra, és megmentheti az állat életét is.




Az igazán domináns egyedeket kivéve a kutya élvezi a tanítást, mert az pszichés ingert jelent számára. Ráadásul a neveléssel elejét vehetjük, hogy az állat unalmában rossz szokásokat vegyen fel. A megelőzés sokkal könnyebb, mint a helytelen viselkedés leküzdése.





A nevelés legfontosabb alapja a szeretet és a tekintély.

A kettő egymás nélkül mit sem ér, és a tekintélyt csak szeretettel lehet megszerezni. Mindez a falkavezérség alapja, melyet a kutyával való együttéléskor ki kell alakítanunk.

Mielőtt parancsolnál, kérj.

Ha a kezdeteknél kemény vagy, mi lesz később, mi marad a tarsolyodban? Az sem baj, ha elkényezteted a kutyát, de a hierarchiát tartsd be!

A kölykök nevelését 8 hetes korában kezdhetjük el, az engedelmességi feladatok 6 hónapos kortól indulhatnak, akár iskolában is. 





Ha rosszat tesz, határozott „nem” legyen a tiltás, ne pedig ütés.


A büntető szónak mindig a nemkívánatos cselekvéshez közvetlenül társulónak kell lennie; a kutya nem tudja összekapcsolni az elkövetett bűnt a megkésett büntetéssel. (Tévhit pl. hogy a hazaérkezéskor talált tócsába bele kell nyomni a kutya orrát.)





A pórázon való sétáltatást akkor kezdjük, amikor a kutya hozzászokott a nyakörvhöz.

Az alapvető engedelmességgel bíró kutya (ül, fekszik, ottmarad, megáll, lábhoz, gyere stb.) sok helyre mehet a gazdival. Megvárhatja a bolt előtt, bicikli mellett futhat, parkokban elengedhető, így nem lesz egysíkú az élete. Sokszor az utasítások az állat épségét szolgálják. Az „ottmarad” behívásra reagáló kutyák az úttestnél is biztonságosan sétáltathatók póráz nélkül.

Legfontosabb, hogy minél jobban ismerjük meg kutyánk kommunikációját, mit miért csinál. Vegyük figyelembe, hogy máshogy gondolkodik, más dolgok motiválják, mint minket. Ha pl. felugrál, az szerintünk rossz dolog, de neki ez az öröm és üdvözlés jele. Ne bántsuk, hanem határozott “nem”-mel, utána ültetéssel, dícsérettel reagáljunk vagy a “nem” után forduljunk el, mintha mi sem történt volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top