Trend

Érdemes tudni

Ezerféle prospektus, szórólap, tévéreklám. Nehéz kiigazodni a lakáshitelek terén. Újabb és újabb konstrukciók látnak napvilágot. A rendeletek szövegébõl azonban sokszor nehéz kibogozni a támogatások feltételeit, ezért szeretnénk a jogszabályi lehetõségek rövid értelmezésével segíteni.

A lakáscélú állami támogatások rendszere vissza nem térítendő támogatásokkal és a lakáskölcsönök kamatterheinek csökkentésével támogatja az otthonteremtés legkülönbözőbb formáit.





Kiegészítő kamattámogatás

A kiegészítő kamattámogatás révén az állam hozzájárul a lakáskölcsön törlesztéséhez, amennyiben azt új lakást építésére, vagy értékesítés céljára épített új lakás vásárlására veszed igénybe. A kiegészítő kamattámogatásra akkor vagy jogosult, ha házas vagy, vagy gyermekét nevelő szülő.

A kiegészítő kamattámogatással nyújtott hitelt akkor igényelheted, ha új lakást építesz, vagy értékesítés céljára épített új lakást vásárolsz és az építési költség, vételár (telekár nélkül) a 30 millió forintot nem haladja meg.

Új lakás építése esetén fontos, hogy az építési engedély (elsőfokú határozat) kiállításának dátuma 1999. január 1-jénél nem lehet korábbi. Az építési költségbe nem kell beleszámolni a telek árát, viszont az általános forgalmi adót tartalmaznia kell! Új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés dátuma 2000. január 1-jét követő időpont legyen.
Kiegészítő kamattámogatást a 10.000.000 Ft-ot meg nem haladó összegű kölcsönhöz vehetsz igénybe maximum 20 évig. Tudnod kell, hogy a kiegészítő kamattámogatással csak egy hitelfelvétel alkalmával élhetsz.






Lakásépítési kedvezmény (szocpol
)

A lakásépítési kedvezmény vissza nem térítendő támogatás, melyet az általad eltartott és veled közös háztartásban élő gyermekeid (illetve más eltartott családtag) után vehetsz igénybe lakásterveid megvalósításához. Akkor vagy jogosult a lakásépítési kedvezmény (szocpol) igénybevételére, ha nincs lakástulajdonod, lakásigényed méltányolható és azt a következő hitelcélok valamelyikével szeretnéd megoldani:

• új lakás építése
• értékesítés céljára újonnan épített lakás megvásárlása
• lakás bővítése (2 vagy több gyermek esetén a tetőtér beépítés is)
• használt lakás vásárlása






Már használt lakásra is!

Március elsejétől a használt lakások vételére és felújítására ugyanaz az állami kamattámogatási rendszer érvényes, mint az új ingatlanok esetén. Az eddigi 7 százalékos kamattámogatás tehát 10 százalékra növekszik. A kormány továbbá garanciát vállal arra nézve, hogy a kamat +  kezelési költség együttes értéke húsz évig nem haladhatja meg a 6 százalékot. Újdonság az is, hogy ezt a konstrukciót egyedülálló is igénybe veheti, akár többször is.


Március elsejétől hét százalék helyett tíz százalékos állami kamattámogatás vehető igénybe a használt lakások megvásárlása, illetve felújítása esetén is. A kormány továbbá – a Fejlesztési- és Hitelbankon (FHB) keresztül – garanciát vállal arra is, hogy a bankok által kínált kamat és kezelési költség együttes értéke nem haladja majd meg a 6 százalékot.






Akárki felveheti – akárhányszor

A használt lakások vásárlására, illetve felújítására igényelhető hitelek esetén nem alkalmazzák majd azon megkötéseket, melyek az új lakások hitelkonstrukcióinál éltek: nem kell házasnak, vagy gyermekét egyedül nevelő szülőnek lenni a hitel igényléséhez, a hitel nem csak egyszer vehető fel. Bármelyik magyar állampolgár igényelheti a hitelt, akárhány alkalommal.

A felújítási hitelek (melyeknek mindeddig igen “szűk” kritériumrendszere volt) március elsejétől minden nagyobb felújítási munka esetén igényelhetők – nyílászárók cseréje, fűtési rendszer felújítása, biztonsági berendezések felszerelése. Az új, állami kamattámogatású hitelek 1,3 millió családot érinthetnek. Erkölcsileg azért pozitív a rendelkezés, mert elsősorban a kispénzűek, a diákok lehetőségeit szélesíti ki – az eddigi, új lakás vételére felvehető hitel elsősorban azokat támogatta, kiknek volt pénzük új lakást venni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top