Trend

Lakás-elõtakarékosság

A lakás-elõtakarékosság ma Magyarországon az egyik lehetõség arra, hogy valaki lakáshoz jusson. Nem elhanyagolható, hogy az állam évente 30 százalékkal támogat minden betétet.





Az embernek jó korán észbe kell kapni, ugyanis az előtakarékosságnak a nevében is benne van, hogy nem adják azonnal a hitelt. Az egyik legismertebb cég a Lakáskassza. Ma már olyan konstrukció is létezik, mely ötvözi az előtakarékosságot a jelzáloghitellel.


A konstrukció három fontos pillére:

– a folyamatos és tervszerű megtakarítás
– az állami támogatás
– a kedvezményes hitelkonstrukció





A lakás-takarékpénztári megtakarítás, és az utána járó kedvezményes hitel sokféle célra felhasználható.
Egy családon belül a család különböző tagjai számára is nyitható Lakáskassza -betétszámla, így a felvehető összeg nagysága megtöbbszörözhető.
A Lakáskassza kiemelkedő hozamú befektetési lehetőség, amely egyben rendkívül biztonságos is.
A számlanyitás előtt mindenki igényei szerint választhatja meg

• a megtakarítási időszak hosszát, vagyis azt az időszakot, amely alatt rendszeresen betétet fizet be (jelenleg 4-8 év között),
• a szerződéses összeget, vagyis azt a pénzösszeget, amelyet a megtakarítási időszakot követően kézhez kap, valamint
• a saját befizetés nagyságát, vagyis a vállalt havi megtakarítás összegét.

A megtakarítási időszak

A megtakarítási időszakban a betétszámla három forrásból növekszik: 

• a saját befizetésekből,
• a vissza nem térítendő állami támogatásból és
• a kamatokból.

Az állami támogatás az éves befizetések 30%-a. Felső határa évente és személyenként 36.000 forint, ám családon belüli több szerződés kötésével az állami támogatás évente többszörösen is igénybe vehető. Az állami támogatáson felül a Lakáskassza további évi 3% kamatot ír jóvá az Ön számlaegyenlege után.






A törlesztési időszak

A törlesztési időszak akkor kezdődik, amikor a betétszámláján összegyűlt összeget, valamint az azzal megegyező nagyságú lakáskölcsönt felveszi. Ebben az időszakban Ön a felvett lakáskölcsönt havi egyenlő részletekben törleszti.


A Lakáskassza a lakáskölcsönt évi fix 6%-os kamattal nyújtja. A kamat mértéke a szerződés megkötését követően nem módosítható.


Indul a Favorit





Az FHB és a Fundamenta Lakástakarékpénztár új, közös terméke a Favorit, optimálisan ötvözi az állami lakástámogatás meglévő két formáját: a lakás-előtakarékoskodást és a jelzáloghitelt. A konstrukció lényege, hogy az FHB-kölcsönt felvevő ügyfelek a hitelszerződéssel egy időben Fundamenta előtakarékossági szerződést is kötnek. A hitelt – amennyiben megfelelnek a hitelbírálati feltételeknek – azonnal felvehetik, és lakáscélra fordíthatják, így az FHB gyakorlatilag “előhitelt” nyújt a Fundamenta szerződés fedezete mellett. Az FHB jelzáloghitelét az ügyfél e konstrukció esetén nem a szokásos egyenletes részletekben fizeti vissza.

Az első időszakban az FHB felé csak a kamatokat kell havonta fizetni, a tőketörlesztés helyett pedig a hitelt a Fundamenta betétszámlán összegyűjtött megtakarítás, az arra jóváírt állami támogatás és kamatok, valamint a (6%-os) Fundamenta-hitel váltja ki részben vagy egészben. Az új hitelkonstrukció azok számára is elérhetővé válik, akik már rendelkeznek Fundamenta előtakarékossági szerződéssel, illetve most veszik fel megtakarításaikat és a 6%-os kölcsönt, de további hitelt is szeretnének igénybe venni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top