Trend

Örök emlékû fényképek

A fotós kiválasztásánál látatlanul ne döntsünk! Nem elég telefonon érdeklõdni, árajánlatot kérni. Keressük fel személyesen a fotóst. Kérjük meg, hogy mutasson referenciamunkát, így meggyõzõdhetünk róla, megfelel-e stílusa az elképzeléseinknek. Ha van mûterme, azt is tekintsük meg elõzetesen.





Az árak

Ne legyenek illúzióink, a profi fotósok nem olcsók, tudásukat (és felszereltségüket) bizony meg kell fizetni. Megéri! Utólag ránézésre meg fogjuk tudni állapítani, melyik képet készítette profi fényképész és melyiket a család valamelyik vállalkozó tagja.
Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy mennyit fizetünk. Tisztázzuk ezért előre a tarifákat:





Fotónként vagy filmenként (kontaktonként) mennyibe kerül a fotózás? Megkapjuk-e a negatívot, vagy a fotós fogja őrizni archívumában, és csak nála lehet majd utánrendelni? (Ehhez sokan azért ragaszkodnak, mert csak így látják biztosítottnak a nevükkel fémjelzett képminőség megtartását.) Milyen a tarifa utánrendelés esetén? Ha nem műtermi fotózásról van szó, felszámolnak-e külön kiszállási díjat?





A helyszínek


Vannak fotósok, akik műtermi képekre, míg mások riportfotózásra specializálódtak. Nem ritka, hogy mindkettőhöz értenek és vállalják is mind a műtermi, mind a külső helyszíni munkát. Döntsük el előre, mi a fontos nekünk, milyen felvételeket szeretnénk!





A műtermi képeknek régi hagyományuk van. A fotózás történetének korai szakaszában gyakorlatilag csak beállított képek léteztek. (én személy szerint jobban szeretem a spontán felvételeket, valahogy természetesebben hatnak, de erről mindenkinek más a véleménye.) A műtermi fotózásra általában az esküvő előtt kerül sor, így még tökéletes a frizura és a smink. Lehetőleg légkondicionált vagy természetes adottságainál fogva hűvös műtermet válasszunk. A sok lámpától amúgy is pillanatok alatt melegünk lesz, márpedig nem szép látvány egy fotón az izzadtságtól gyöngyöző homlok.

Sok pár szívesen megy ki a természetbe és választ egy szép, szabadtéri helyszínt a fotózáshoz. Lehet az vízpart, egy szép park, de nyugodtan egy vidám helyszín is:





Például a dodzsem a vidámparkban. Ki állítja, hogy az esküvői fotók csak véresen komolyak lehetnek? Riportfelvételek esetén amennyire lehet, előre tisztázzuk, hol, hány képet készít a fotós, és mennyi ideig marad velünk. Van néhány mozzanat, amelyet feltétlenül meg kell örökíteni egy esküvőn. Ilyen a házasságkötő teremben az aláírás, a gyűrűhúzás, a csók, esetleg már a bevonulás, majd a pezsgőzés, a gratulációk.





A templomban az oltár előtt állva, egy közös kép az eskető pappal, gyűrűhúzás, végezetül a kivonulás. Hívjuk fel a fotós figyelmét a fontosabb vendégekre, akikről feltétlenül készítsen képet. Szintén fontos téma a feldíszített autó (hintő, stb.), a vacsora helyszínén a szép dekoráció, a terített asztal, a pohárköszöntőt mondók, a torta felvágása, az első tánc, a menyasszonytánc, majd a menyecskeruha.

Ha a fotós ügyes, készít „részletfelvételeket” is pl. arról, ahogy a vőlegény menyasszonya kezét szorítja, egy érdekes fazonú ruhánál a hátkivágásról, az ifjú pár tiszteletére elhelyezett asztaldíszről, a virágokról közelről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top