nlc.hu
Trend
Nicsak, ki beszél?

Nicsak, ki beszél?

A madártartók számára a legizgalmasabb feladat a szaporítás, amely megfelelõ ismereteket és komoly felkészültséget igényel. Tudnunk kell, hogy minden egyes faj sajátságos igényekkel és tulajdonságokkal rendelkezik. Modellként a hullámos papagáj szaporítását, keltetését mutatjuk be.




Alapvetően monogám természetű, de többpáros rendszerben a hím más tojókkal is párzik, amíg a tojó a tojásokon ül. A csoportos tartás esetén a párzási kedv élénkülése érdekében, több hímet kell tartani, mint nőstényt, mivel a hímek féltékeny természetűek.

Továbbá lényegesen több odú elhelyezése szükséges a kalitkában, mivel a tojók heves „vérmérsékletüknek” köszönhetően vetélkednek a költőodúkért, és megrongálhatják azokat. A legkedvezőbb, ha a hímet egyéves, a tojót 8 hónapos korában vesszük tenyésztésbe. Gyakorlatilag egész évben képesek szaporodni.





A hím sűrűn eteti a tojót, a pépes magot begyéből felöklendezve juttatja a tojó csőrébe. Ezért gondoskodjunk a bőséges táplálékról, naponta kapjanak friss vizet, almát, sárgarépát, vagy némi zöldeleséget! A kalitka felső sarkába helyezzünk el egy odút, amely lehet: fekvő vagy álló. A fekvő hátránya, hogy innen a szülő idő előtt kilökheti a fiókákat, vagy azok maguktól korán elhagyhatják azt. Az álló hátránya a kisebb alapterület, ezáltal a megriadt madár a kalitkába ugorva könnyebben megsértheti a tojásokat, vagy a fiókákat. A hátrányok kiküszöbölése érdekében 3-4 db 1 cm vastag falapot helyezhetünk az odú fenekére.





Ahogy nőnek a fiókák, egyenként eltávolítjuk azokat. Az odúk mérete hullámos papagáj számára: 16-18X16-18X20-22 cm.
Az egyik oldalfal felső harmadában célszerű a kerek bejáratot elhelyezni.

Az odúk tetejére érdemes a szellőzést biztosító 3 db 5-10 mm átmérőjű furatot készíteni. Alomanyagként fűrészport vagy finom forgácsot lehet használni. A kalitka fenekére pedig érdemes folyami sódert és mésztartalmú vakolattörmeléket szórni, melyeket a madarak előszeretettel rágják, így a csőr szarurétege nem fog túlnőni.
 





Költés és nevelés

A párzás után 5. vagy 6. napon rakja le a tojó az első tojást és minden 2. nap tojik, esetleg közben újra párzik. Összesen a hullámospapagáj 5-8 db kerek, fehér tojást rak.

A költési idő tojásonként 18 nap. Az „újszülöttek” teljesen kopaszok és szemrésük zárt. Egy hónap elteltével tollasan hagyják el az odút, ekkor még 3-10 napig etetik őket a szülők, aztán önállóan esznek.

A már önállóan táplálkozó fiatalokat válasszuk el a szülőktől és néhány hétig kisebb méretű kalitkában tarsuk őket, hogy táplálékközelben legyenek és mindig lássák a magokat és a vizet! Két hónapos koruk után biztosítsuk számukra a mozgást, repülést! Így egészséges, szép madaraink lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top