Trend

Hátamon a házam

Akinek lakókocsija vagy lakóautója van, könnyû szívvel indul túrázni. Nem kell szállást keresgélnie, az elsõ kempingben letáborozhat, s rögtön hazaérkezett. Legalábbis ideiglenes alvó- és tartózkodási helyére, ahol minden szükséges dolog rendelkezésére áll.





Ott alhatsz, ahol vagy

Ki ne irigyelte volna már külföldi utazásokon a „hátamon a házam” stílusban utazó lakókocsisokat? Ha voltál már sátrazni, nyilván irigykedve tapasztaltad, hogy mire a veled egy időben érkezett lakóautósok befejezték a vacsorát, te még azzal kísérletezel, hogy a lerepülő fejű kalapáccsal ne a kezedbe, hanem a betonkemény talajba sikerüljön végre beverned azokat a kicsorbult sátorcövekeket. Reggel pedig, amikor te még sajgó tagokkal hajtogatod a vizes sátorponyvát és azon gondolkodsz, miként fogod megismételni azt a csomagolástechnikai bravúrt, amit otthon, elinduláskor a parkolóban bemutattál, a kipihent lakókocsisok már rég megreggeliztek, becsukták az ajtót és hetedhét határon túl járnak.





De a lakókocsi a szállodánál is kellemesebb: megérkezés után elmarad a hotelről-hotelra való holtfáradt téblábolás üres szoba reményében, nincsenek kétes tisztaságú szekrények, elfeledhetők a svábbogaras fürdőszobák, a nyirkos, bagószagú ágyneműk. A lakókocsis általában már
az első kempingben olcsó szálláshelyhez jut, saját szobájában, de mégis a szabadban alszik, madárcsicsergésre ébred, ráadásul kedvére süthet-főzhet is.






Hogyan leszel lakókocsis?


A lakókocsizáshoz azonban be kell ruháznod egy kellően súlyos és erős vontatóautóba – kis autókkal csak a legspártaibb lakókocsik húzhatók, hiszen az előírások szerint az autónak jóval nehezebbnek kell lennie
a vontatmánynál. Fel kell szereltetned
a kocsidra vonóhorgot, a járművet így újra kell vizsgáztatnod, majd meg kell venned magát a lakókocsit – mindez nem éppen olcsó mulatság. Előszörre jobban teszed, ha inkább bérled a lakókocsit, egy szezon alatt ugyanis felméred, mire van szükséged, és egyáltalán teszik-e neked ez az életforma. Néhány dologra azonban így is érdemes felkészülnöd.


Hogyan bérelj lakókocsit?






• Ellenőrizd, hogy jó-e a lakókocsi akkumulátora, van-e a főzőjében elég gáz, működik-e benne a zuhany és a vegyi emésztő (már amelyikben van ilyen), mert a hiányzó dolgok beszerzése, az elromlott készülékek javítása egy ismeretlen külföldi városban nehézkes és drága mulatság lehet.

• Ne bérelj ki olyan lakókocsit, amelyiknek kopott, repedezett a kereke, mert a lakókocsis szerelvény különösen érzékeny a gumikra.





• Élesben is próbáld ki, milyen húzni – ha hirtelen lassításkor
a vontatmány tolja az autót, állj el a bérléstől, mert a rosszul fékező lakókocsi rémálommá válik autópályán, vagy egy hágóról lefelé araszolva.
• Ellenőrizd, hogy megvan-e a pótkerék, az emelő, érvényes-e a biztosítás és a műszaki vizsga, s mindenképpen kérj bérbeadási szerződést és a határátlépéshez kiviteli engedélyt.


Ha már elindultál:






• Ne terheld túl a szerelvényt, s arra is figyelj, hogy kellően rögzítettél-e mindent a lakótérben. Egy nyitva hagyott szekrényajtó tönkremehet, mire a célodhoz érsz, ha pedig a hűtőszekrény szabadul el,
az a lakókocsi falát is kiszakíthatja. És ne feledd, utazni csak az autóban szabad, a lakókocsiban tilos!


• A lakókocsi padlója messze a talaj fölött van, a falai vékonyak, ezért reggelre gyakran hidegebb van benne, mint a sátorban lenne – szereld fel az összes ágyat kellő mennyiségű paplannal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top