Trend

A kutya és a macska ápolása

Háziállataink egészséges tartásához nélkülözhetetlen azok rendszeres ápolása. Ez elsõsorban a szõrzet és a bõr, a szemek, a fülek, a száj és a karmok ápolását jelenti.





Szőrzet szempontjából nagy különbségek vannak. Rövid szőrű fajtáknál elegendő az elöregedett szőrszálakat hetente egyszer sűrű kefével eltávolítani, a félhosszú illetve hosszú szőrű fajtákat 2-3 naponta át kell fésülni. Célszerű előbb ritka fogú fésűvel az összegubancolódott részeket óvatosan kibontani, majd kefével átfésülni az állat testét. Különösen fontos a hónalji tájék, a combok belső felülete, itt gyakoriak a szőrcsomók. Számos fajta létezik, amelynek szőrzetét nyírni is kell. Ahhoz, hogy egy uszkár, spániel szőrzete egészséges benyomást keltsen, 2-3 havonta el kell vinnünk a kozmetikushoz.





Gyakori kérdés, hogy milyen gyakran szabad a kutyát fürdetni. Általánosságban elmondható, hogy 1 hónapnál gyakrabban ne fürdessük őket, mert bőrük kiszárad, korpás lesz és viszket. Lehetőleg kutya-, illetőleg macskasampont használjunk. Vannak bolhairtó samponok, száraz, korpás bőrhöz, zsíros bőrhöz való samponok illetve léteznek gyógysamponok, amelyeket főleg viszketegséggel, szőrhullással, korpázással járó bőrbetegségeknél használunk. Természetesen meg kell fürdetni a kutyát, ha szőre piszkos, erős szaga van. A kutyák hajlamosak rá, hogy az utcán található bűzös dolgokba belehemperegjenek, és erről a szokásukról szinte



lehetetlen leszoktatni őket.
Kölyökkutyákat legkorábban 3 hónapos koruk után javasolt samponnal fürdetni, ez előtt csak tiszta vízzel. Fürdetéskor nagyon fontos, hogy a sampon ne menjen az állat szemébe, szájába, fülébe, a hallójáratot ezért célszerű vattával betömni. A fürdetés után a sampont bő vízzel le kell öblíteni a szőrzetről, különben viszketést okoz. Ezután alaposan meg kell törölni az állatot, ha engedi hajszárítóval meg kell szárítani, és néhány órán keresztül benn kell tartani a lakásban, kivéve nyáron.





Az állat ápolásának fontos részre a szemek, fülek és egyéb testnyílások rendszeres ellenőrzése, tisztántartása. A szemek tisztítását legjobb kamillába, vagy bórvízbe mártott vattával végezni. Ennek gyakoriságát az határozza meg, hogy mennyire csipásodik az állat szeme. Perzsa macskáknál, lógó szemhéjú kutyáknál naponta el kell végezni, hogy megelőzzük a gyulladásos folyamatokat. Ha a kötőhártyák erősen kipirultak, a szemből nagy mennyiségű, esetleg gennyes jellegű váladék folyik, a szem érzékeny, az állat hunyorog, vigyük el állatorvoshoz, lehet, hogy csak kötőhártya-gyulladása van, de előfordulhat, hogy idegen test (pl. toklász) van a szemhéjak alatt, vagy a szem belsejében zajlik gyulladásos folyamat.





Szintén rendszeresen ellenőrizni kell a fülek belsejének bőrét, a hallójáratot. Az itt összegyűlt fülzsírt hetente célszerű kitörölgetni, (kamillával, paraffinnal, vagy erre a célra kapható fültisztító oldattal), arra vigyázzunk, hogy mélyen a hallójáratba sose nyúljunk, nehogy sérülést okozzunk. Azoknál az állatoknál, amelyek sűrű szőrzete a hallójáratban is nő, azt onnan alaposan ki kell tépni, illetve kozmetikussal (állatorvossal kitépetni) mert előbb-utóbb gyulladást okoz. Ha a fül érzékeny, váladékozik, az állat állandóan rázza, vakarja, vagy a fejét ferdén tartja, vigyük állatorvoshoz, gyulladás vagy idegen test lehet a háttérben.





A szájüreg ápolását főleg annak időnként végzett átvizsgálása jelenti. Figyeljük, hogy nincs-e az állatnak kellemetlen lehelete, fogkövessége, fogínygyulladása. Ezeket fogtisztító rágcsálnivalók, csont etetésével, esetleg rendszeres fogmosással előzhetjük meg. Ha már kialakult a fogkő, azt sürgősen el kell távolítani, mert gyulladást, fogínysorvadást, a fogak kihullását okozza. Hasmenés, gyulladásos folyamatok esetén a környező szőrzet szennyeződhet, azt naponta tisztává kell mosnunk. Hosszú szőrű állatokban a végbélnyílás környékén rövidre kell nyírni a szőrt, mert szennyeződve akadályozhatja a széklet ürítést. A karmokat csak akkor kell vágni, ha azok nem kopnak megfelelően és túlnőnek. A karomvágást speciálisan erre készült ollóval kell végezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top