Trend

A bõrgyógyász válaszol





Söndi, 2002-09-03 07:52

Tisztelt Doktor Úr!
A következő problémánkra kérném tanácsát: a kedvesem hátán néha kicsi fehér foltok jelennek meg, amelyek semmilyen kellemetlenséggel nem járnak, nem kiütés-jellegűek, egyszerűen csak sokkal világosabbak a környezetüknél. Sajnos úgy két héttel ezelőtt ezek a foltok rettenetesen elszaporodtak, a méretük is nagyobb. A kedvesem állítja, hogy ez valamiféle gomba, de szakembernél még nem járt vele. Arra szeretném kérni, javasoljon valamit a kezelésükre-eltüntetésükre, és arra, a jövőben hogyan előzhetnénk meg a kialakulásukat. Előre is köszönöm a segítségét!


Dr. Stehlich Gábor válasza:

A leírás alapján ez tényleg gombás betegség. A köznyelv ezt napgombának hívja. A gomba normálisan is a bőrünkön lakik, ha elszaporodik, csak akkor okoz tüneteket.

Vannak emberek, akik hajlamosabbak erre a betegségre. A gomba jobban érzi magát a bőrükön és elszaporodik, és egy kis gyulladást vált ki. Ennek az a következménye, hogy ezen a területen pigmentgátlás lép fel, és 4-5-6 hónapig halványabb folt jelentkezik. Ez később magától is megszűnik.

A kezelése folyamatos kell legyen; tabletta szedésével lehetséges belső kezelést alkalmazni (ún. lökésterápiával), melynek ma már költséghatékony kezelési formája is ismeretes. Külsőleg pedig ismétlődő kezelésre van szükség: például minden hónap első öt napján újra és újra alkalmazni kell a szert, így nem tud a gomba elszaporodni. Kérem, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést!




margica, 2002-09-04 01:58


Tisztelt Doktor ur!

Koromproblemam kb. 2 evvel ezelott kezdodott: bal kezem kozepso ujjan levo korom hullamos lett, a koromagy vege kisse elvalt a koromtol. A korom felulete kisse matt es hullamos, maga a korom egy kicsit kemenyebb mint a normalis kormok. Azota meg ket kormomon eszleltem hasonlo elvaltozast. A borgyogyasz, aki megvizsgalt, nem tudta megindokolni a korom elvaltozasat. Kerem, ha tud, adjon tanacsot, hogy mi lehet a problema es tehetek-e valamit ellene. Valaszat elore is koszonom.


Dr. Stehlich Gábor válasza:

Ez egy sarjadzógombás körömágygyulladás következménye, amelyet egy gombaellenes kapszulával lehet gyógyítani. A kezelés időtartama kb. két hónap. Ha a körömágygyulladást meggyógyítottuk, utána a körömlenövés is normális lesz. Ehhez is több hónap szükséges. Kérem, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést!





slonci, 2002-09-05 10:06


Kb. öt éve folyamatosan körömgombásodási problémám van. Most 28 éves vagyok, valószűleg otthon édesapámtól kaptam el, aki elég sokat járt gyógyfürdőbe. (most már nem lakom otthon)Többször voltam ezzel a problémával orvosnál, szedtem is legalább már 3 féle gyógyszert. Le is nőtt a beteg köröm (egyik nagylábujjamon, máshol nincs), de ahogy abbahagyom újra jelentkezik. Kifertőtlenítettem a cipőimet, az sem használt)Egy két hónapon belül szeretnék teherbe esni, azt szeretném megkérdezni, hogy jelent-e veszélyt a magzatra egy ilyen, viszonylag enyhe körömgomba. Most nem szeretnék megint gyógyszert szedni, nehogy az legyen a gond. Köszönöm.


Dr. Stehlich Gábor válasza:

A körömgomba kezelés akkor sikeres, ha előtte tenyésztést végeztek, mert akkor célzottan lehet kezelni. Fontos, hogy a megfelelő gyógyszert megfelelő ideig szedjük, és persze fontos a cipő fertőtlenítése is. Terhesség alatt viszont ezeket a gyógyszereket nem lehet szedni, ilyenkor külső kezeléssel (krém, lakk) meg lehet akadályozni a terjedését, de ezzel sajnos gyógyítani nem lehet. Kérem, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést!






angel00, 2002-09-09 13:19


Doktor úr!
Két problémám is van:
1. állandóan visszatérő (2 hetente kapok/kapnék gyógyszert, ha mindig visszamennék) hüvelyi gombásodásom van.
Mi a teendőm? Több orvos többfélét mond:
– nem kell semmit fertőtleníteni, mert nem a ruhaneműktől (fehérnemű, türcsi stb. ) kapom vissza
– kell/nem kell a partnert kezelni
– túl sokat mosakszom, ne használjak szappant, csak vizet (brrr. . . )
– irrigáljak
– ne használjak betétet (tisztaságit semmiképpen), se tampont. . .
Legutóbb azt mondta egyikük, hogy a Döderlein flóra megtartott, csak valószínűleg gyenge ahhoz, hogy a gombától meg tudjon védeni.

Nem tudom, mit tegyek. . .
Nem tudom, van-e köze hozzá, de az arcomon van egy rész, ahol szintén ki szokott jönni gombás hámlás, csakúgy, mint a fejbőrömön. A Nizoral sampon csökkenti, de nem szűntette meg és nagyon drága.
Nem lehet, hogy ezek mind összefüggenek?

2. Tini korom óta folyamatosan pattanásos vagyok. Amikor fog. gátló tablettát szedtem, akkor is megmaradtak. A hátamon is előfordulnak. Az arcomon elsősorban a száj körül (fölötte, alatta) és a két orca alsó fele, áll vonala – vagyis az arc orrhegytől lefelé eső területe.

Nagyon várom válaszát, mert nem tudok eligazodni az orvosi útmutatások között.

Előre is köszönettel,
Angel



Dr. Stehlich Gábor válasza:

A hüvelyi problémát sarjadzógomba okozza. Ez a Candida gomba, ezt le kell tenyészteni, pontosan meg kell határozni típusát, csak akkor tudunk célzott kezelést indítani. Ilyenkor hetente egy kapszulával indulunk. A modern orvostudománynak köszönhetően ma már lehetőség van a költséghatékony terápiás eljárás alkalmazására is. Az ilyen krónikus esetben hónapokig tartó kezelés szükséges.

Tünetmentesség esetén az adagolás idejét szét lehet húzni: pl. 2 hétre-1 hónapra, és a partner kezelése is szükséges egyidejűleg. Én nem kedvelem az irrigálást, mert ilyenkor a hüvely normális flóráját is kimossuk.

Az arcon és hajas fejbőrön lévő hámlást is egy gomba okozza. A betegséget szeboreának hívjuk. A gomba gyulladást okoz, melynek a következménye hámlás, gyulladás és viszketés. Sajnos ez nem szüntethető meg véglegesen. Folyamatos és visszatérő kezelést igényel, ám itt elegendő a külső kezelés. A két betegség között nincs összefüggés. Kérem, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést!






Sünimanó, 2002-09-09 21:27


Tisztelt Doktor Úr!
Hat éve gombás a lábkörmöm. Kaptam már helyi kenőcsöket, körömlakkot, és gyógyszeresen is kezeltek, de a mai napig is sajnos megmaradt ez a problémám. Hogy lehetne elmúlasztani ezt a kellemetlen és kinézetre is csúnya betegséget? Körömlevétellel? Mennyire lenne az fájdalmas? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel


Dr. Stehlich Gábor válasza:

A sikeres kezelés záloga a pontos diagnózis. Ehhez tenyésztést kell végezni a körömkaparékból, s az eredmény alapján kell célzott kezelést indítani. Több hónapos tablettás kezelés lehet csak hatásos. Nem szabad a körmöt sebészileg eltávolítani, mert gombásan fog visszajönni, sőt örök életre deformált is lesz! Kérem, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést!






Dürer, 2002-09-12 13:20

Csatlakoznék a körömgombások táborához, kérdéseim a következők:
1. külsőleg el lehet-e mulasztani ezt (nekem többéves problémám, kentem Batrafennel, Lamisillel, Terbisillel), vagy csak a májkárosító Lamisil tablicsku segít (pár éve segített, de lám, csak ideiglenesen)?
2. Terhesség alatt mit lehet vele kezdeni?
3. Sarokbőrkeményedés: lehet, hogy azt is gomba okozza??



Dr. Stehlich válasza:

A körömgombásodást csak belső kezeléssel lehet elmulasztani. Ezek a modern, nagyhatású készítmények már nem károsítják a májat. Azonban terhesség alatt nem lehet őket szedni, ilyenkor csak külső kezeléssel lehet lassítani a folyamatot, de meggyógyítani nem lehet. Talpon-sarkon hámlást okozhat a gombás fertőzés, bőrkeményedést nem. Kérem, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top