Trend

A cicád védelmében

Rengeteg tévhit leng az ivartalanítás körül: pl. "az állatnak legalább egyszer párosodni kell, mert megbolondul". A természetes körülmények között élõ falkaállatoknál sem párzik mindegyik - kérdezzétek meg az állatorvost, ha nekünk nem hisztek...




Mi ugyanis reméljük, hogy egyre több ember rájön: érdemes elvégeztetni ezt az apró műtétet. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban mindez már teljesen természetes, az állatok 70-90%-a ivartalanított. Máris soroljuk az indokokat, miért.
Nektek – gazdiknak – azért jó, mert a kandúr nem kóborol el, mert nem keresi a nőstényt, így nem kerül az autók alá. Mellesleg az ivarérett kandúr szagos, nem is beszélve a “fröcsköléséről”, mellyel a lakásban is jelöl (ugye, ismerős…? :-). Az ivarérés előtt (6 hónapos kor alatt) ivartalanított hím és nőstény a későbbiekben nem hízik el, nem lesz lusta, sőt, játékos személyisége tovább megmarad.





Az ivarérett macskák ivartalanításánál az állat nyugodtabb lesz, így mozgásához kell mérni ételadagját, és elkerülhető az elhízás.
Az a tévhit is valótlan, hogy nyúlánkabbak lesznek. Összehasonlító röntgenfelvételek igazolják, hogy csontozatuk minimális eltérést mutat nem ivartalanított társaikétól. Egészségesebbek lesznek, és átlagéletkoruk 3-5 évvel megnő.





A lakásban tartott macska ivarérett korában – ha nem tud elszökni – megbolondul a párzási időszak alatt. A mértéktelenül szaporodó macskák következményeként hazánkban örökbeadhatatlan mennyiségű macska a vár gazdára a menhelyeken. Ha Ti, az otthon ellett almot nagy nehezen el is osztogatjátok, így még jobban csökken a menhelyiek otthonra találási esélye.


Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít. A műtét alatt az állatot elaltatják, és egy óra múlva haza is lehet vinni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top