Trend

Macskák ápolása

Az újonnan befogadott állatot vegyük alaposan szemügyre. Nincs-e élõsködõ a szõrzetben (bolha, kullancs) vagy nincs-e seb, szõrhiány. Kamillateával töröljük meg szemeit, füleit babaolajba mártott tisztítópálcikával.





Kevés bórvízzel átitatott vattapamaccsal és pálcikával végezzük a fültisztítást. A macska hallójárata két részből áll: az egyik függőleges és kívülről is látható, a másik vízszintes, és a dobhártyában végződik. Ha csak pár centiméterre vezetjük be a fültisztító pálcikát, biztos, hogy a függőleges szakaszban maradunk, és nem veszélyeztetjük a dobhártya épségét. A könnyező perzsamacskák szemkörnyékét szintén bórvízzel vagy ásványvízzel tisztítsuk, így megelőzhetjük a szőr elszíneződését.






Próbálkozzunk meg a lavórban, mosdóban történő fürdetéssel, habár a kudarc nem kizárt. Nem kell az állatot beletenni a samponos vízbe, elég, ha szilárdan tartjuk felette, és lágyan locsoljuk, majd átdörzsöljük. Öblítsük ki szőrét alaposan, és hűvös, hideg időben alacsony fokozaton szárítsuk hajszárítóval, vagy alapos törölgetés után tartsuk néhány óráig a meleg szobában. Mindezt elég félévente megismételni. 






A fogak tisztítására szintén hetente fordítsunk időt.
Kifejezetten állatoknak gyártott fogkrémmel bekenjük fogait és ínyszéleit, majd egy gézlappal vagy gyerekfogkefével végigdörzsöljük azokat.







A hosszú szőrű macskákat naponta fésülni kell.
Fémből készült fésűt és kis fejű drótkefét vegyünk, és már kis korban kezdjük el a szoktatást. Az ápolás hiánya csomósodáshoz és filcesedéshez vezet. A rövid szőrűeket elég hetente egyszer megfésülnünk. A vedlés időszakában viszont érdemes gyakrabban kezelés alá venni a bundát.






Etetés
Megoszlik a vélemény, hogy eledelüket két részre osztva adjuk oda, reggel és este vagy kisebb adagokban többször egy nap. Lényeges különbség nincs a kettő között, de fontos, hogy a kimért napi adag ne változzon a többszöri etetés hatására.
• Az eledel legyen szobahőmérsékletű.
• Ne adjunk nyers sertéshúst, mert Aujeszky-féle vírussal fertőzött lehet, mely elhulláshoz vezet.
• Ártalmasak a fűszeres húsok pl. parizer, szalámi, kolbász, illetve a szilánkosra törő csirkecsontok is.
• A szárazeledelek mellett mindig legyen friss víz, mert különben vesekő képződhet okozhat.
• Ha magunk főzünk, kerüljük a túl sok halat és májat.



A macskák általános egészségéhez a megfelelő tápláláson túl a féreghajtás és az oltások is hozzájárulnak.
• Vírusos gyomor- és bélhurut: 6-8 hetes korban oltassuk az állatot, majd egy hónap múlva, illetve évente ismételjük.
• Herpeszvírus-fertőzés: szaruhártyafekélyhez ill. látásvesztéshez vezethet
• Calicivírus-fertőzés (halálos tüdőgyulladáshoz vezethet)
• Veszettség

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top