Trend

Csak három betû, mégis nehéz kimondani

Vajon miért olyan nehéz azt mondanunk, hogy NEM? Mindenki feltette már magának a kérdést? Mitõl félünk, mitõl tartunk? Lehetséges, hogy nem vagyunk olyan kemények, mint a férfiak? Mindezekre a kérdésekre ad választ dr. Peresa Magdolna, pszichiáter, párterapeuta.




A nők sok helyzetben kerülhetnek választás elé a férfiakkal szemben: legyen az az első randevú vagy egy hosszabb kapcsolata vége. Nincs könnyű helyzetben a nő az első randevún akkor, ha komolyan gondolná a kapcsolatot, hosszabb távra tervez, s a fiú az első éjszakát már az ágyban akarja tölteni. Ilyenkor jöhetnek a kifogások, de vigyázzunk, nem akármilyen kifogás elég jó ahhoz, hogy úgy tudjunk kijönni a helyzetből, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon. Egy nő előállhat azzal, hogy „én nem így működöm”. Erre persze jön a kérdés, hogy akkor hogy? Ez elindít egy beszélgetést, ami jó jel. A szakember, Peresa Magdolna szerint az a legjobb „leszerelés”, ha a nem kívánt betegségekre hivatkozik egy lány. Erre nincs apelláta. Ha a férfi nem tágít, vigyázat, később is erőszakos lesz, ilyen pasi pedig kinek kellene?





A pszichiáter tapasztalatai szerint, ha az első éjszaka lefekszik egymással a pár, a fiúk is gondolkodóba esnek, nem csak a lányok. A fiúk elgondolkodnak, hogy ha én ilyen könnyen megkaptam, másnak is így megy? De az ellenkezője is szóba jöhet: ilyen könnyen megy neki? Nincs recept, mindenki tegyen úgy, ahogy jónak látja.






A múlt bennünk él


Ugyan az utóbbi években kiegyenlítődött a kapcsolatteremtés, a nemek egyenlő eséllyel indulnak, de a szokások, a régi tradíciók élnek még a nőkben. 

Mégpedig azok, hogy a nő a kapcsolatban a biztonságot keresi, nem utolsó sorban az egzisztenciális biztonságot. A szakember szerint ezért van az, hogy a nők nehezen szakítanak, nehezen mondanak végleges nemet.

– Az az igazság, hogy a nő személyisége ritkán olyan kemény, mint egy férfié. Az, hogy egy nő hezitál a nemleges választ illetően, abból is fakadhat, hogy részéről a kapcsolatot nem kis mértékben motiválja az anyagi biztonság. Mit tehetünk, ez kódolva van, ősi szokásokból ered. – magyarázza Peresa Magdolna.

Egy nőben az a tanítás is mélyen él, hogy ha rögtön az elején kitárulkozik egy férfinak, azaz szexuális kapcsolatot létesít vele az első alkalommal, már nem fogja tovább érdekelni a férfit. Ez természetesen nem minden esetben van így, egyre nagyobb a divatja az „ugorjunk mindjárt fejest” kapcsolatoknak.

Mindenki józan megítélése és belátása szerint döntsön arról, igen vagy nem!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top