nlc.hu
Trend
Tollas és egyéb kedvenceink

Tollas és egyéb kedvenceink

1. tipp: a madarak télen különösen nehezen jutnak táplálékhoz. Készíts madáretetõt a kicsi és nagyobb szárnyasok számára, vagy aggass a fákra szalonnahéjat, szalonnadarabot olyan helyre, ahol egy alatta lévõ ágon könnyedén megkapaszkodhatnak a csipegetõ madarak.





Rakj ki reszelt sajtot, madáreleséget, süteménymorzsát vagy magokat a kis szárnyasoknak, akik megszínesítik majd jelenlétükkel a kopár, havas kertet. Tegyél ki nekik rendszeresen friss vizet is, és gondoskodj róla, hogy sose legyen befagyva az itató. Az etetőket, itatókat, madárfürdőket tisztítsd hetenként, hogy a betegségek terjedését megakadályozd.

2. tipp
Ha kerti tavad van, bizonyosodj meg róla minden nap, hogy nem fagyott-e be. Ha befagyott, semmiképpen ne próbálj léket verni bele éles szerszámmal, mert megsértheted a víz alatt élő állatokat. Ha befagyott a tavacska, forró vizes serpenyővel könnyen megolvaszthatod a jeget, vagy használhatod a kertészboltokban kapható eszközöket, melyekkel állandó “légzőlyuk” biztosítható, hogy a vízi állatok lélegezni tudjanak.

3. tipp
Akárcsak a többi négylábú kedvencnek, a lovaknak és a póniknak is szükségük van fedett helyre, friss vízre, takaróra és extra élelemre. Az istálló a téli hónapokban ne legyen huzatos, teteje ne ázzon be. Gondoskodj a megfelelő szigetelésről és a napi ellenőrzésről.





4. tipp

A sünök novembertől márciusig téli álmot alszanak. Tarts fent nekik a kertedben egy megfelelő kis téli zugot, ahol magasan hagyod az aljnövényzetet, nem vágod le a füvet és nem takarítod el a lehullott leveleket. Ha tűzrakó-, grillezőhely van a kertben, mielőtt tüzet gyújtasz, bizonyosodj meg róla, hogy nem vackolódott-e el benne bármilyen kisállat télire.

5. tipp
Ahogy beáll a hideg, a kóbor cicák szeretnek az autók motorházán vagy benne(!!) melegedni. Egyes utótípusokba alulról a kerék mellett be tudnak bújni a kisállatok. Mielőtt beindítid a motort, csapkodd meg párszor hangosan a motorháztetőt, hogy kimenekülhessenek.

+1 tipp
Ha bármikor átfagyott, didergő vagy beteg állatot találsz az utcán, semmiképpen ne hagyd ott! Ha teheted, vidd meleg helyre és gondoskodj állatorvosi ellátásáról – de legalább egy-egy tál meleg ételt rakj ki a kóbor állatoknak, hogy könnyebben átvészelhessék azt az időszakot, ami számukra az éhezés és fagyoskodás időszaka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top