Trend

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás nagyon fontos biztosítás, hiszen a fedéllel a feje felett senki sem szívesen hazárdírozik. Érdemes éppen ezért jól körülnézni a piacon, hogy a legkedvezõbb szerzõdést köthessük.





A legfontosabb szempontok, amelyeket szem előtt kell tartanunk:

• Milyen károkat fedez a biztosító?
• Betörésbiztosítás esetén milyen szintű védelmet követel meg?
• Mekkora önrészt kell vállalnunk a mindenkori károk esetében?
• Mekkora a limit, melyet a biztosító hajlandó kifizetni?
• Milyen módon fizet?

A hét legnagyobb hazai biztosító kínálatát összehasonlítva készítettük el összeállításunkat. Arra a következtetésre jutottunk, hogy lakóhelyünk befolyásolhatja, melyik biztosítónál kössük a szerződést. Van olyan szolgáltató ugyanis hazánkban, mely például árvíz esetében nem fizet kártérítést. Ez az infó a Tokajiak például jól jöhet.






Melyek azok a károk, melyek esetében mindenképpen fizetnek?

• Tűzkár
• Villámcsapás
• Ha idegen jármű ütközik a házunknak.

Természetesen szinte valamennyi biztosítónál köthetünk biztosítást mindenre, még bombatámadásra is, csak ezek mind extra szolgáltatások, melyeket extra forintokért kaphatunk meg.

Betörés esetén a biztosítási összeg nagyban függ attól, hogy milyen szinten védett az ingatlan. Minél magasabb szintű a védelem, annál többet fizetnek. Csak a példa kedvéért: az egyik biztosító egy egyszerűen lezárt helységbe való betörés esetében 20.000 forintot fizet. Több zár, illetve rács esetében ez az összeg már egymillió forint. Alapszintű elektronikai jelzőrendszer esetében kettőmillió, középszintű mechanikai védelem esetében hárommillió, és így tovább.





Végig kell gondolnunk továbbá, hogy mekkora önrészt akarunk – ha egyáltalán – vállalni. Ezt azt jelenti, hogy, ha kár keletkezik, a biztosító mekkora kár feletti összeg után fizet. Az önrész lehet természetesen nulla forint is, ebben az esetben a legkisebb kárt is megtérítik.

Érdemes végiggondolni azt is, hogy milyen összeghatárig fizessen a biztosító, hiszen ha garzonban lakunk, pénzkidobás százmilliós biztosítást kötni, hacsak nem biztosítási csalásból és efféléből élünk.

Érdeklődjük meg azt is, hogy fizetés esetén a biztosító a károsodott tárgy – mondjuk televízió – új értékét vagy a káridőponti értékét fizeti-e ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top