Trend

Férfiak vagy nõk? Családban?

Az önfeláldozás alapja minden esetben a szeretet. Ez az, ami minden esetben ott bújik meg, amiért érdemes megtenni, amiért kötelesség megtenni egyes dolgokat másokért. Lássuk, hogyan látja mindezt dr. Peresa Magdolna pszichiáter.




A szeretet a legfontosabb dolog, azért, mert aki feláldoz valamit, azért teszi, mert önzetlenül szeret, úgy érzi, megtérül, amit adott. Azt érzi, ha lemond valamiről, azáltal a másiknak sokkal jobb lesz. Minden lemondásban benne van azonban a megtérülés is.

– Az önfeláldozásban nagyon fontos, hogy az egyik fél képes lemondani saját kényelméről a másik érdekében. Ez csakis olyan kapcsolatokban lehetséges, ahol a felek közt önzetlen és nagyon erős szeretet van.





A lemondás, önfeláldozás sokkal inkább női tulajdonság, mint férfi – mondja dr. Peresa Magdolna. Ezt a klasszikus szerepekkel is meg lehet magyarázni: régen a nő lemondott a legjobb falatokról a férje javára, de ez ma is hasonlóképpen van. A nőkben sokkal erősebb a mérlegelő képesség, jobban érzik, hogy mit miért kell megtenni.

Egyszerűen más a nő és a férfi felépítése. Hány olyan esetet láttunk, hogy a nő feláldozza karrierjét azért, hogy a férje munkája minél jobban menjen? És hány ilyet láttunk fordítva?


Nagycsaládosok





A gyerek az élet értelme, beteljesülése a házasságnak. A szülők megvalósulni látják benne saját magukat, ez a legtöbb, amit egymásnak adhatnak. A nagycsaládosok esetében nagyon sok lemondással kell számolni. Egy olyan családban, ahol 4-5 gyerek is van, az anya legtöbbször nem dolgozik, tehát lemond a karrierjéről családja érdekében,hogy otthon mindig rendelkezésre tudjon állni.

A gyerekek is sok mindent feláldoznak: a kisebbek mindig a nagyobb testvérek kinőtt ruháit, játékait kapják, pedig ők is álmodnak újról. Az ilyen családok sokszor az anyagi javakról is kénytelenek lemondani, be kell érniük annyival, amennyi épp hogy elég, esetükben a pénz nem akkora érték, mint másnak. Ezek a gyerekek sokkal inkább képesek később lemondani bármiről, hiszen gyerekkorukban megtanulták ezt a képességet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top