Trend

Tavaszi kutyatuning

Lassan beköszönt a tavasz, de ezzel párhuzamosan bejelentkeznek az élõsködõk, és a környékbeli kan kutyák is. Némi ellenlépés indokolt tehát.




Ha olyan helyen lakunk, kirándulunk, nyaralunk, ahol kullancsveszély van, érdemes most elkezdeni a védekezést, és egészen szeptemberig, októberig folytatni.
Már hazánkban is kapható kullancsfertőzés elleni oltás állatoknak, jó minőségű bolha- ill. kullancsnyakörv, spray vagy cseppentős szer. Hogy meggyőződjünk bolhás vagy kullancsos-e a kutyánk, emeljük, vagy simítsuk visszafelé a szőrét, így láthatóak az élősködők.





Ha a bolhásság felmerül, porszívózzuk ki, fertőtlenítsük le az állat fekvőhelyeit, mindent, amerre járkál; különösen a lábtörlőnél, virágföldnél, szemeteskukánál és erkélyeknél.

A kullancsok az állat testén bárhol megtapadnak, de leginkább a fej (ajak, szemhéj, homlok, fülek), az ujjak között és a nyakon.

Eltávolításukat csipesszel, a bőrhöz legközelebb, csavarva végezzük. A kiszedett rovart ne tapossuk el, mert a peték azzal nem pusztulnak el, hanem tegyük alkoholba vagy égessük el. A kullancsok halálos betegséget is terjeszthetnek, melyek csak akkor gyógyíthatók, ha a gazda időben felismeri a fertőzést. Bármilyen változásnál azonnal keressük fel az állatorvost.





Meleg időjárásnál soha ne hagyjuk az állatot az autóban. Még az árnyékban álló, letekert ablakú járműben is fenn áll a hőguta veszélye. Ha az állaton a hőguta tünetei jelentkeznek, vigyük árnyékos, szellős helyre. Tegyünk hideg vizes borogatást végtagjaira, vagy hideg vízzel locsoljuk le azokat. Közben hívjunk állatorvost.





Ahogy jön a meleg idő, az etetést igazítsuk az állat mozgásához. Nem kell ragaszkodnunk a megszokott adaghoz, ha az állat többet mozog.
Hamarosan tüzelnek a szukák, és beállhat a nem kívánt kölyökáldás, ha nem ivartalanítunk időben. Az ivartalanítás nem káros. Az ivarérés előtt (6 hónapos kor alatt) ivartalanított állatok nem híznak el, a később műtötteknél is beállítható a normál testsúly helyes ételmennyiséggel. Az ivartalanított állat nem szökik el, nem éri baleset, és nem szenved a párkereséstől.


(Részletek találhatók a Negyvenötször szaporábbak c. cikknél, melyek a kutyákra is igazak)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top