nlc.hu
Trend
Maradékok

Maradékok

Kidobjam vagy ne? Ez a kérdés gyakran felmerül, ha a maradékokról van szó. Esetleg te is többször adsz feleslegesen igen választ erre a kérdésre, mint az szükséges lenne? Ne tedd!

Tejből aludttejet 





A friss tejet, ha nem mind fogyasztjuk el, vagy másnap úgy érezzük, kicsit savanyú, pohárba önthetjük aludttejnek, ha megaludt, tegyük be a hűtőszekrénybe. Tartós tejből nem lehet készíteni, mert a tartósítószer miatt keserű lesz az aludttej íze. Gyümölcsös joghurtot sem mindig érdemes készen venni, magunk is csinálhatunk. Étkezés előtt a málnát, ribizkét, szamócát, darabokra vágott őszi vagy kajszibarackot, körtét vagy szilvát keverjük el a joghurttal vagy kefirrel. Készíthetjük mélyhűtött gyümölccsel, reszelt almával, vagy egy-egy evőkanál lekvárral is.






Ne dobd ki a zsömlét!


A maradék zsemlét lereszelhetjük zsemlemorzsának, kockára vágva, kevés olajon megpirítva levesbetétet készíthetünk belőle pürélevesekhez, tojás- és köménymagleveshez. A maradék zsemléket ne műanyag, hanem vászonzacskóba tegyük, hogy szellőzhessen, mert hamar megpenészedik. Amennyiben túlméreteztük a kenyérmennyiséget, ne dobjuk ki. Felvert tojásba mártva, forró olajban kisütve bundás kenyeret készíthetünk belőle, amit önállóan is ehetünk, de használhatjuk spenóthoz feltétnek is.

Felhasználhatjuk forró olajban mindkét oldalát megsütve, fokhagymával bedörzsölve /”Huszár rostélyos”/, citromos teával. Maradék egy-két napos kifliket felhasználhatjuk mákos guba, máglyarakás készítéséhez. A szikkadt kenyér és a kifli is hasznosítható melegszendvics készítéséhez, amihez felhasználhatjuk az előző napról megmaradt májkrémet, szardíniát, szalámimaradékot, gombát, pörköltet. A megmaradt májkrémet és szardíniát mindig vegyük ki a fémdobozból és porcelánedényben, pohárban letakarva tároljuk másnapig.


Ételek még egyszer





Az ételek készítésénél fel nem használt füstölt szalonna bőrét felhasználhatjuk száraz hüvelyes levesek, főzelékek készítésénél ízesítőként azzal, hogy azokba belefőzzük. A megmaradt ételeket a további hasznosításig mindig kihűtve, porcelán, tűzállótál, vagy hibátlan zománcedényben letakarva tároljuk. Vegyük figyelembe az ételek hűtőszekrényben való tárolásának időhatárait. A másodlagos felhasználásnál alaposan süssük, főzzük át az ételt, hogy az esetleges kórokozók elpusztuljanak. Óvatosan fűszerezzünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top