Trend

Régi ismerõsünk: a mezei nyúl

Láttad már az állatkertben a nyulat? Ezt a kérdést ritkán tesszük fel. Igazi vadak után kutakodunk, és talán meg sem nézzük a kis állatot, hiszen annyit hallunk róla, de közelrõl talán még nem ismerjük…





A nemzetközi állat

A mezei nyúl világszerte elterjedt apróvad; Afrika nyílt szavannáitól, sztyeppéitől és félsivatagjaitól Európán át egészen az erdőhatárig elterjedt, illetve megtalálható Észak-Ázsia vegyes erdőitől Kína középső részéig. Új-Zélandon, Ausztráliában, Észak-Amerika területein, de még Chilében is fellelhető. Súlya 2,5-6,5 kg, testhossza 48,5-67,5 cm. Nagy szemei, hosszú fülei, rendkívül jó szaglása és hosszú lábai biztosítják menekülését vészhelyzetben.


Szaporodnak, mint a nyulak





Szaporodási időben meghatározott helyre gyűlnek, és sajátos szokásuknak hódolnak: a nőstényeket kergetik. Sajnos, ilyenkor számtalanul esnek áldozatául járműveknek, mert nem képesek környezetükre figyelni. A nőstény évente 2-3-szor ellik, akár 2-4 utódot is világra hoz egy-egy alkalommal. A kölykök nyitott szemmel és vékonyka szőrzettel születnek, és hamarosan képesek a futásra is.


Vegetáriánus fajta





A mezei nyúl legelés közben lassan mozog, szinte a földhöz lapul. Szívesen fogyaszt csírázó gabonát, rügyeket, vadon növő füveket, lágy szárú növényeket. A mezőgazdaságban megművelt területek jó tápterületet adnak, de aratás után a táplálék mennyisége csökken, így a nyulak is továbbállnak, bár gyakran másutt sem találnak az egyedszámnak elegendő eledelt. 






Körbelátó szemek


Nyestekkel, rókákkal, görényekkel és héjákkal – érthető okokból – nem szívesen találkozik a nyúl, bár elsősorban a tapasztalatlan fiatalok vagy a betegek vannak kitéve a veszélynek. Nagy előnyükre szolgál, hogy rendkívül gyorsan, cikcakkban futnak, így szinte lehetetlen utolérni őket. Üldözőjüket menekülés közben sem vesztik szem elől, mert teljes körben látnak.


Melegkedvelő szervezet





Mivel ezek az állatok meleg, száraz időjárású területekről származnak, nedves idő esetén könnyebben megbetegszenek. Kirándulások során bármikor találkozhatunk példányaikkal, és nincs kizárva, hogy kutyánk még közelebbi élményt szerez velük, ugyanis – különösen párzási időben, azaz márciustól áprilisig – a bakok agresszívebbek, és akár szembe is szállnak üldözőjükkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top