nlc.hu
Trend
Az allergia esete a porszívóval

Az allergia esete a porszívóval

Az allergia az immunrendszer túlzott reagálása egyébként kis mennyiségben nem veszélyes kémiai és környezeti behatásokra.




Az allergia és következménye, az asztma kialakulásában meghatározó szerepet játszik két, látszólag egymással ellentétes hatás: egyrészt a nem természetes eredetű szennyezőanyagok ugrásszerű mennyiségi és választékbeli megnövekedése külső környezetünkben és háztartásunkban. Másrészt ki kell emelnünk a helytelen higiéniai szokások (így például a tisztítószerek vagy az antibakteriális kozmetikumok) eltúlzott, helytelen használatát, amelyek legyengítik az ember természetes védekezőképességét, mivel a normális környezetünkhöz hozzátartozó baktériumokat, gombákat stb. is elpusztítják, és ezzel megszüntetik az immunrendszert éberen tartó, szükséges mértékű ingereket.





A vegyi anyagokon és más ipari szennyeződéseken kívül a nem természetes szennyezők közé sorolhatunk olyan gyomnövényeket is, amelyeket más kontinensekről hurcoltak be hozzánk, és nálunk is elterjedtek, mivel itt hiányoznak az egyensúlyt fenntartani képes károsítóik. Ezek természetellenes mértékben túlszaporodtak, és a helyi természet egyensúlyán kívül az egészségünket is veszélyeztetik. A legismertebb és egyben legkárosabb példa erre a parlagfű, amely ellen az itt élő embereknek nincs öröklött genetikai védettségük.

Mit tehetünk tehát a lakásunkban nem kívánatos szennyeződések hatékony eltávolítása érdekében? A háziasszonyok mind tudják, a por és más szennyeződések mindig a zugokban gyűlnek össze. A tágas külvilághoz képest – légáramlási szempontból – sajnos egész lakásunk egy hatalmas zugnak tekinthető, amelyben ráadásul igen sok további kis zug van! A szél, az eső, a hajnali páralecsapódás a külső környezetet és magát a levegőt is fáradhatatlanul tisztítja, míg lakásunkban ilyen önkéntes segítőkre nem számíthatunk.

Ablakunkon hívatlan vendégként jut be hozzánk a kipufogógázoktól és az ipari szennyezőanyagok porától a parlagfű pollenjéig minden külső szennyeződés, eltávolításukban azonban legtöbbször magunkra maradunk. Bármilyen meglepően hangzik is, de a szennyeződések szempontjából tehát az otthonunk sokkal veszélyesebb környezetnek számít, mint a külvilág. A természet érintetlenségéről pedig lassan már csak lányregények lapjain olvashatunk…





Otthonunkban nem nélkülözhető egy porszívó, de megbíznunk csak egy valóban korszerű, hatékony készülékben szabad, amely elrontott környezetünk új károsítóival is képes hatékonyan megbirkózni. Ha lakásunkat valóban egészségessé akarjuk varázsolni, ügyelnünk kell az alkalmas porszívó megválasztására.

Először is nem csak az a fontos, hogy a gép megfelelő, szabályozható szívóképességgel rendelkezzen, ennél sokkal lényegesebb a kifújt levegő megbízható tisztasága: tisztább levegőt fújjon ki, mint szobánk levegője. Ennek az első hallásra egyszerű elvárásnak a kereskedelemben forgalmazott porszívók túlnyomó többsége nem felel meg! Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a készülék a gyártó igazolása szerint a kiáramló levegőt ún. „HEPA szűrővel”, vagy más, a pollent és a házipor-atka ürülékét is bizonyítottan visszatartani képes szűrővel tisztítja meg. További előny, ha a HEPA szűrő élettartamát időszakonkénti mosással vagy más tisztítással megnövelhetjük.

A gép kifúvó csonkja lehetőleg ne a padló közelében legyen, és ne vízszintesen fújjon, mert így csak a por felkavarásában segíthet nekünk. Kedvező, ha a kifúvó csonk minél nagyobb, mert így a kiáramló levegő is szolidabb, nem emlékeztet a Vidámpark elvarázsolt kastélyának szoknyaemelő fúvókájára. Fontos, hogy a gép eldobható (papír) porzsákkal is használható legyen, mert a hagyományos porzsákok ürítésekor nagy por képződik, amelynek belégzése igazán nélkülözhető.





Lehetőleg fel legyen szerelve olyan szívófejjel is, amellyel a portörlés fáradságos munkáját is hatékonyan, de csökkentett szívóerővel, az érzékenyebb tárgyak károsítása nélkül, kíméletesen elvégezhetjük. A porszívó lehetőleg száraz eljárással takarítson, mert ha a gép feleslegesen nedvesíti a levegőt, ezzel csak a házipor-atkák szaporodását segíti elő.

Másrészt, ha a nedves és nem elég gondosan sterilizált belsejű gépben nem tudjuk garantáltan megelőzni a gombásodást, a később kifújt spórákkal igen komolyan veszélyeztethetjük az erre allergiásokat, de allergiássá tehetjük a ma még egészségeseket is. Végül, ha a gép illatosításra is alkalmas, akkor szükség esetén az illatosítás legyen kikapcsolható, intenzitása változtatható, mert sok allergiás vagy asztmás beteg érzékeny lehet az alkalmazott illatanyagokra.

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top