Trend

Fürdetés nyáron

Kedvencünk szervezetét alaposan igénybe veszi a nagy hõség. Mi emberek ilyenkor veszünk egy hûsítõ fürdõt, de ez az állatoknak is jólesik, bár nem mindegy, hogyan tesszük!

Nehézkes hőleadás

Fontos, hogy a kutyák testhőmérséklete állandó (37,5 – 38,5 fok) legyen. A hőségtől talán még jobban szenvednek, mint a hidegtől. Hőleadásuk másképp működik, mint az emberé: nem izzadnak, tehát a párolgás nem enyhítheti testük forróságát. A természet más megoldást választott ennek orvoslására: a kutyák lihegéssel és a nyelvük segítségével szabadulnak meg a fölösleges hőtől.

Azt hihetnénk, hogy a magas hőmérséklet a vastag bundájú kutyáknak jelent nagyobb megpróbáltatást, pedig valójában a sima, rövid szőrű ebek szenvednek jobban a nagy melegtől. A hosszú szőrzet ugyanis egyfajta hőszigetelőként működik, télen véd a hideg, nyáron a meleg ellen, persze bizonyos határokig; a kánikulát a hosszú szőrűek sem bírják jól.


Fürdessük meg!

Ügyeljünk arra, hogy a nagy melegben legyen árnyékos hely a kutya számára, és mindig legyen friss, tiszta vize. Ezen kívül fürdessük vagy zuhanyozzuk le kedvencünket, hiszen ez az ő testét is felfrissíti.


  • Ami a fürdetést illeti, három hónapos kornál előbb ne fürdessük a kölyökkutyát.

  • Még nyáron se locsoljuk hideg vízzel a négylábút, hanem engedjünk langyos vizet.

  • Kizárólag kutyáknak szánt sampont használjunk, és ne a saját samponunkat, hiszen bőrük különbözik a miénktől. A sampont egy kis edényben hígítsuk fel vízzel, majd egyenletesen oszlassuk el testén, először a hátán, majd végig a lábakon. A fejet hagyjuk a végére, és nagyon óvatosan bánjunk vele, ne menjen sampon és víz se a szemébe, se a fülébe. A samponozás után alaposan öblítsük le a kutya testét.

  • Télen ilyenkor a szárítás következik, de nyáron természetesen magától száradhat a szőre. Ha az udvaron hajtottuk végre a műveletet, akkor az öblítés után vigyük a kutyust egy tiszta füves területre, ugyanis többségük szeret fürdetés után a földön henteregni, és a gazdik nem örülnének, ha a tiszta, jó illatú kutya egy perc alatt sárgombóccá változna.

  • Még egy praktikus tanács kezdő kutyafürdetőknek: a fürdetést fürdőruhában és strandpapucsban érdemes végezni, ugyanis ha akarjuk, ha nem, ilyenkor mi is kénytelenek vagyunk megfürödni.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top