nlc.hu
Trend
A körömgomba

A körömgomba

A gombás eredetû megbetegedések a világ fejlett társadalmaiban népbetegségnek számítanak. A nagy számú fertõzöttség ellenére a bõr- és körömgombásodás a legtitkoltabb betegségek közé sorolható. Ha bármilyen kérdésed van, hívd ingyenes telefonszámunk: 06-80-201-466







Miért titkolná, ha gyógyítható? Minden második felnőtt szenved a bőr- és körömgombától
A takargatás és titkolás oka a betegséget kísérő kellemetlen, gyakran nem túl esztétikus tünetek, valamint a fertőzéssel kapcsolatos tévhitek és társadalmi előítéletek. Talán még kevesen tudják, hogy a körömgombás betegség gyógyítható, kis odafigyeléssel pedig megelőzhető a fertőzés kialakulása!

A körömgombásodás kialakulásában az egyéni hajlam meghatározó, de számos hajlamosító tényezőt is ismerünk, amelyek elősegítik körmünkön a gomba spórák megtelepedését. A végtagok elégtelen vérellátása, a cukorbetegség, a vitamin és vashiány, a párás munkakörülmények, vagy a köröm esetleges sérülései növelhetik a fertőzésveszélyt.






A kézköröm megbetegedésekor a körömlemez fénytelenné és töredezetté válik. A fertőzés a köröm sárgásbarnás elszíneződését okozza és a betegség gyakran a körömágygyulladás tüneteivel jelentkezik. A gombás köröm általában nem okoz fájdalmas panaszokat, de a fertőzés ronthatja az élet minőségét és romolhat a finom tapintási funkció. A lábkörmök fertőződése már fájdalmat is okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipőviselést. A beteg körömről a fertőzés átterjedhet a környező bőrre, mely a szövődmények lehetőségét fokozza.





A pontos diagnózis és a hatékony kezelés érdekében a fertőzésre utaló tünetek jelentkezésekor célszerű a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelés felkeresése. Körömgombás fertőzés esetén a gyógyulás hosszadalmas, ezért a hatékony kezelés és a továbbfertőzés elkerülésének érdekében mindig tartsuk be az orvos utasításait. Kevesen tudják, hogy a modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a körömgombásodás diszkrét és praktikus módon gyógyítható, érdemes tehát minden esetben felkeresni a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top