nlc.hu
Trend
Mit várhatunk a masszázstól?

Mit várhatunk a masszázstól?

Miközben a masszázsterápia egyre népszerûbb lett az utóbbi évtizedekben, még mindig sok beteggel találkozom, akik idegenkednek a masszázstól, mondván: anyagilag nem engedhetik meg maguknak, vagy félnek egy ismeretlen ember érintéséttõl. Bármi legyen is a kifogás, ha elmagyarázom nekik, mire számíthatnak egy masszázs során, az legtöbbször csökkenti ellenállásukat.





A mágikus érintés

Hogyan tud az egyszerű érintés ilyen sokrétű pozitív hatást előidézni? Először is a bőr a testünk legnagyobb szerve. Több mint 5 millió érzékelő idegvégződést tartalmaz, melyek üzeneteket küldenek az agyba. A kutatások szerint a masszázs ritmikus nyomása csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást, ugyanakkor fokozza a vérkeringést. Így több oxigént és egyéb tápanyagot juttat a sejtekhez, valamint elősegíti a salakanyagok (pl. tejsav) távozását az izmokból. A nyirokkeringés fokozásával erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszhormon szintet, és fokozza az endorfin (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztását.

Az embereknek szükségük van arra, hogy érintsenek, és hogy megérintsék őket. Állatokon és embereken végzett megfigyelések szerint a fizikai érintéstől megfosztott egyének bizonytalanok, gyengén alkalmazkodnak, és hajlamosabbak a betegségekre. Szerencsére az “alternatív gyógymódok” iránti nyitottságunk növekedése fokozta a gyógyító érintés iránti érdeklődést, így léphetett elő a gyógymasszázs az egyik legnépszerűbb alternatív módszerévé. A masszázs a terápiás módszerek széles skáláját öleli fel, melyek mindegyike az izmok és a lágyszövetek kézi manipulációján alapszik. Miután felismerték, hogy a masszázs több mint csupán egy luxus relaxációs forma, a masszázsterápia hatékony eszközzé vált, nem csak a stresszel kapcsolatos megbetegedések kezelésére, mint az álmatlanság, fejfájás, bélpanaszok, hanem számtalan egyéb betegségek kezelésére is, az isiásztól a homloküreg gyulladásig, a cukorbetegségtől a depresszióig.






Mi történik egy kezelés alatt?

Általában a masszőr-terapeutánál való első látogatás egy rövid beszélgetéssel kezdődik, melynek során a terapeuta kérdéseket tesz fel a fizikai állapotodról, egészségügyi múltadról, a stressz mértékéről, esetleges fájdalmas testrészekről, és a masszázzsal kapcsolatos céljaidról. Nyugodtan mondd el a kívánságaidat, mondjuk ha van olyan testrészed amit szeretnél ha nem masszírozna, esetleg akarsz e beszélgetni a masszázs ideje alatt, vagy nem.

A masszázs kezdete előtt megkérhetnek, hogy a kínosság érzete nélkül a lehető legtöbb ruhádat vesd le, majd a masszőrtől kapott lepedővel, törölközővel vagy ruhával takard be magad és feküdj fel egy speciálisan kipárnázott masszőrágyra. Sok masszázsfajtánál olajjal kenik be a bőröd. A masszázst még élvezetesebbé teheted nyugodt, mély légzéssel, és a masszőrnek adott visszajelzésekkel (pl. szólj neki, ha kellemetlenül érzed magad). Sokféle masszázsban volt már részem, és tapasztalatom szerint akkor húztam a legtöbb hasznot belőle, ha teljesen passzív módon átengedtem magam a képzett terapeuta munkájának.

Megjegyzem, bizonyos feltételek mellett a masszázs nem javallott. Az Amerikai Masszázs Terápiai Egyesület szerint viszérgyulladás, fertőzéses betegségek, bőrpanaszok, szívrendellenességek vagy rákos daganatok esetén masszázs előtt ki kell kérned orvos véleményét. Ez utóbbi korlátozás azonban igen ellentmondásos. Jómagam nem láttam semmilyen bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy a masszázs kockázatot jelentene a rákos betegek számára. Ugyanakkor jól dokumentáltak a masszázs rákos esetekre kifejtett jótékony hatásai, melyek közé tartozik az immun-rendszert erősítő természetes falósejtek számának jelentős növekedése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top