Trend

Életprogramunk: egészség a vízen keresztül!

A természetes források, gyógyhatású vizek kiemelkedõ fontossággal bírnak minden kultúrában. Az egészséges életmód azonban manapság többet jelent, mint egyszerû fürdõzést valamelyik luxushotelben. Ha kíváncsi vagy arra, amit a rómaiak még tudtak, de a modern ember már elfelejtett, olvasd el összeállításunkat.

A testi-lelki egészség megőrzésének sokféle útja lehetséges. Van, aki különböző spirituális technikákra esküszik: jóga, meditáció, füstölők, vegetáriánus étkezés. Van, aki rendszeresen szobabiciklizik és havonta répalékúrát tart. Van, aki a keleti küzdősportok híve. Mások kombinálják a meditációt a konditeremmel, vagy a répalékúrát a füstölőkkel. Egy biztos: ha azt akarjuk, hogy testi-lelki egészségünk hatékony alapokon nyugodjon, elengedhetetlen valamiféle rendszerbe állítanunk gondolkodásunkat.






Egy ideje újfajta szemlélet hódít az egészségkutatók között, amelyet összefoglaló néven a SPA mozaikszóval jelölnek. A SPA a latin „sanus per aquam” (egészség a vízen keresztül) kifejezés rövidítése: jelentéséhez a fürdő, illetve gyógyfürdő megnevezések állnak a legközelebb. Ma már azonban a SPA szócska nem csupán a gyógyvíz szinonimája. Új értelmet nyert. Egyet jelent a harmóniával, a testünk kényeztetésével, a szépségápolással, a lelki békével és a különböző stresszoldó technikákkal. Egyfajta elvonulás a világ zajától és a mindennapi feszültségektől. Békét, nyugalmat, csendet sugall. Annak tudása ez, hogy néha jólesik saját környezetünkben felfrissülnünk és regenerálódnunk, ahol nem zavar senki és semmi.






Milyen jólesik egy fárasztó nap után a saját fürdőszobánkban ellazulni: feltenni kedvenc zenénket, a zuhanyt a legerősebb vízsugárra állítani, vagy esetleg gyertyafényes fürdőt venni a meleg vízben, amely tökéletesen kikapcsol. Egészen biztos vagyok benne, hogy ti is átéltetek már olyan élményt, amely hosszú napokra, hetekre, sőt! hónapokra elegendő energiával látott el benneteket. Talán nem véletlenül: a pszichológusok az ilyen pillanatokat az ún. áramlat-élményként írják le, amely belső rokonságot mutat a SPA célkitűzéseivel. Mind a kettőnél kulcsfontosságú, hogy saját magunknak kell megkeresni és megtalálni a különleges pillanatokat, amelyek egyszerre lazítanak el és töltenek fel energiával. Természetesen a saját „testreszabott” élmények átélése mindenki számára elérhető. Ha esetleg gondban vagyunk a megvalósítással, nem árt, ha leírjuk egy papírra céljainkat: mit szeretnénk elérni és hogyan? Szinte hihetetlen, de azáltal, hogy valamit leírunk egy papírra, sokkal könnyebb azt megvalósítani.





Mint láthatjátok, az elvonulás ugyan fontos része a SPA világának, valójában azonban csak kevesünknek jut elég ideje és pénze arra, hogy rendszeresen látogathassuk a gyógyfürdőket. Érdemes tehát saját környezetünkben kialakítani a „mi kis szentélyünket”, melynek segítségével hosszú távon is sikerrel küzdhetjük le a feszültségeket. Megfelelő kreativitással nemcsak plusz energiát nyerünk az élethez, hanem közelebb juthatunk a helyes önismerethez is. Jegyezzük meg: a stressznek nem kell feltétlenül győznie! Életterünk és szabadidőnk saját igényeinknek legmegfelelőbb kialakításával többet tehetünk egészségünk megőrzéséért, mint azt gondolnánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top