Trend

Roma lagzi mirtuszkoszorúval

A magyarországi romáknál a lakodalom kiemelkedõ eseménynek számít. Általánosan elfogadott a házasságkötés két formája: a lakodalom és a szöktetés. A cigány lányok szüzessége rengeteget számít a cigányságnál.




A szöktetés gyakorta takarékossági okokból történik. Ilyenkor nem kell nagy lakodalmat csinálni. A szülők utólag jóváhagyják a frigyet, a lányos család megbocsát, és családi körben megünneplik a fiatalok egybekelését. Lakodalommal kapcsolatban hallottunk olyan esetet, amikor a szűznek “eladott ” lány nem volt az. Emiatt összeült a romani krisz, a cigány törvény, és arra kötelezte a lányos családot, hogy a lakodalom költségeit a fiús családnak térítse meg. Vagyis a szüzesség értéke pénzben is kifejezhető.

A házasságkötést hosszadalmas procedúra előzi meg. A közvetítő bemutatja a szülőket és a fiatalokat egymásnak, innen kezdve a szerepe megszűnik. A szülők meglátogatják egymást. A lányos szülők is megnézik, hova kerül majd a lányuk. Ha a lány azt mondja, hogy nem, akkor megszűnik az egész. A lány beleegyezése nagyon fontos. Az udvarlás egy-két hétig tart. Ha felületesen is, de megismerik egymást. Elmennek moziba, cukrászdába, ilyenkor a lány egyik testvére elkíséri őket, nehogy túlságosan bensőséges kapcsolat alakuljon ki. Ha költséges a lakodalom, természetesen a lány családja is hozzájárul, de a nagyobb költség a fiú családját terheli. De az is előfordul, hogy inkább



odaadják az esküvői pénzt, minthogy költséges esküvőt csináljanak. Ezzel kárpótolják a lányuk elvesztését, illetve a lányuk szüzességét. Mert ha bármi történik, nem tetszik a lánynak a hely, vagy ő nem válik be, akkor visszamegy a szüleihez. Ebben az esetben a pénz kártérítés, mert a lánynak csak egyszer van szüzessége. Tehát ezt fizetik meg. Ha pénzt adott a vőlegény családja, akkor nem csinálnak lakodalmat, csak egy kis mulatságot. Gyakori viszont, hogy koszorút raknak a menyasszony fejére. A pénzzel a nagy lakodalmat is megváltották, nem hívnak meg mást, csak a szűk családot. Két-három fogásos ételt készítenek, általában magnóról szól a zene, de élőzene is előfordul. Ilyenkor búcsúztatják el a lányukat a szülők.





Amíg Magyarországon rekordnézettséget ért el egy kereskedelmi televízió szórakoztató műsora, amelyben a romák születését a macskák tavaszi szaporodásához hasonlították, és amelyet – többek között – „ajaj fekete csaj, becsúszott a baj, nálunk ez nem ritka, szűzhártya rég nyista”-típusú dalbetétek tarkítottak, addig talán nem árt tudni, hogy például a hagyományaikhoz leginkább ragaszkodó oláh cigányoknál roma lány csak szűzen házasodhat. Amennyiben kiderül, hogy a leány nem szűzen ment férjhez, a fiús szülők visszakérhetik a lakodalom költségeit, amely általában tetemes összeg. A fiatalkori férjhez adás bizonyos értelemben kulturális kényszer is: mivel a leány szüzessége alapkövetelmény, erre annál nagyobb az esélye, minél fiatalabb. Elrettentő példaként szolgálnak azok a szájhagyomány útján terjedő mondák is, melyekben a tisztátalanul férjhez menő leányok sorsát taglalják. Az a menyasszony, aki (fején a szűziességet jelképező mirtuszkoszorúval) tisztátalanul áll a templomi oltár előtt, szerencsétlen lesz egész életében. Intő jel, ha a menyasszony fejéről leesik a koszorú, vagy rosszul lesz a templomban. A férj közösségen belüli tekintélyét asszonya hűtlensége jelentősen alááshatja: az a férj, aki megbocsátja asszonya hűtlenségét, elveszti a közösség előtti becsületét.

Sok helyen már gyermekkorukban egymásnak szánják a fiatalokat a szülők, másutt viszont a fiatalokra bízzák a párválasztást. A házasság sikerét biztosítandó, úgy gondolják, hogy azok a gyermekek, akik kiskoruktól tudják, ki lesz a párjuk, már gyermekkorukban “egymáshoz szoknak”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top